Blijf niet doof voor gehoorproblemen
Onderzoekers van Yale University waarschuwen werkgevers voor het gevaar van gehoorverlies op de werkvloer.
Lawaaiblootstelling kan plaatsvinden door professionele activiteiten, bv. in de industrie, de transportsector, de bouwnijverheid, de landbouw, de veeteelt, de horeca, bij muzikanten,… of bij deelname aan recreatieve activiteiten, bv. bij discotheekbezoek, het gebruik van mp3-spelers,…. Naast gehoorschade, kan ook oorsuizen (tinnitus) optreden bij overmatige lawaaiblootstelling.
3 bevindingen uit het onderzoek van de Yale University
- Tinnitus in combinatie met gehoorverlies van de hoge frequenties kan een belangrijke bedreiging vormen voor werknemers die in lawaaierige omgevingen werken. Werknemers met problemen aan het gehoor zijn minder goed in staat om alarmsignalen of geluiden op te vangen die gepaard gaan met gevaren en risico’s.
- Risicogroepen moeten goed onderzocht worden.
- Blootgestelde werknemers hebben aangepaste communicatie en bescherming nodig.
3 punten uit de wetgeving
- Het koninklijk besluit van 16.01.2006 betreffende de bescherming van de gezondheid en de veiligheid van de werknemers tegen de risico's van lawaai op het werk is van toepassing op alle activiteiten waarbij werknemers vanwege hun werk worden of kunnen worden blootgesteld aan risico’s verbonden aan lawaai.
- Wanneer werknemers tijdens hun werk worden of kunnen worden blootgesteld aan risico’s verbonden aan lawaai, beoordeelt de werkgever het niveau van blootstelling van de werknemers aan lawaai. Indien nodig wordt dit niveau van blootstelling gemeten.
- Werknemers die worden blootgesteld aan lawaai dat gelijk aan of hoger is dan 80dB(A) moeten voorlichting en opleiding krijgen over de resultaten van de verrichte geluidsmetingen en uitleg van de betekenis en de mogelijke risico’s ervan.
3 thema’s die jij kan doen
- Probeer in de eerste plaats om het lawaai aan de bron weg te nemen of tot een minimum te beperken. Dit kan bv. door zodanige werkmethoden en arbeidsmiddelen te kiezen dat geen schadelijk lawaai wordt geproduceerd.
- Tracht, wanneer eliminatie aan de bron niet mogelijk is, de geluidsbronnen af te schermen. De blootstelling kan eveneens worden verlaagd door aangepaste werkschema’s waarbij voldoende rustpauzes in een stille omgeving worden ingelast.
- Gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen (gehoorbeschermers) enkel wanneer bovenstaande maatregelen de blootstelling niet voldoende verminderen.
3 items van Mensura voor jou
- Contacteer je preventieadviseur-arbeidsgeneesheer of de afdeling gezondheidstoezicht bij vragen.
- Vraag advies aan Industriële Hygiëne en Toxicologie. Je verkrijgt gericht deskundig advies op maat op basis van uw specifieke vraag over geluid.
- Vraag een geluidsmeting aan. De geluidsemissie van diverse geluidsbronnen in de werkomgeving worden gemeten. Maatregelen worden voorgesteld om het geluid beheersbaar en minder storend te maken.
Bronnen
- Sentral Kluwer – Nieuws: "Leidt gehoorverlies tot meer arbeidsongevallen?" - 10/02/2015 - Auteur: Kristel Weyns
- Safety Newsalert, Are workers more likely to be injured on job if they have hearing loss?, 21 januari 2015
- Een-en-al-oor.be
- FOD WASO - Geluidsomgeving