Meer medicijnen aan boord
Elk schip dat onder Belgische vlag vaart en dat bestemd is voor de zeevaart of waarmee er gevist wordt in estuaria, moet een minimale medische uitrusting aan boord hebben. De checklists met de soorten geneesmiddelen en de minimumhoeveelheden naargelang het type schip worden nu geactualiseerd. Er komt bovendien een aparte checklist voor reddingsboten.
Reddingsboten en andere
Er bestaat voortaan een aparte checklist voor:
- schepen voor de zeevaart of de zeevisserij, met onbeperkt vaargebied (categorie A);
- schepen voor de zeevaart of de zeevisserij, met een vaargebied tot minder dan 150 zeemijl van de dichtstbijzijnde haven met adequate medische voorzieningen (categorie B);
- schepen voor het havenverkeer, boten of vaartuigen die onder de kust blijven, en boten die geen andere accommodatieruimtes hebben dan de stuurhut (categorie C); en
- reddingsboten (scheepscategorie ‘reddingsboten’ of categorie D).
Standaard voor 20 tot 24 opvarenden
Tot nu werd er geen onderscheid gemaakt naargelang het aantal personen dat aan boord was, maar binnenkort gelden de minimumhoeveelheden voor een schip met 20 tot 24 opvarenden. Als er minder dan 20 opvarenden aan boord zijn, volstaat van alles de helft. Behalve bij unieke items.
Vanaf 25 opvarenden moeten de hoeveelheden voor elke 10 personen extra, met 50% vermeerderd worden. M.a.w.: voor een schip met 25 tot 34 opvarenden, moeten de hoeveelheden met de helft vermeerderd worden, voor een schip met 35 tot 44 opvarenden moeten er dubbel zoveel medicijnen aan boord zijn, enz.
Naast de minima, gelden er voortaan ook maxima, om het even hoeveel personen er aan boord zijn. Geneesmiddelen kunnen immers gevaarlijke stoffen bevatten.
Gevaarlijke stoffen
De checklists maken vanaf nu een onderscheid tussen minimumhoeveelheden in standaardomstandigheden, en (hogere) minimumhoeveelheden wanneer het schip gevaarlijke stoffen aan boord heeft.
Gevaarlijke stoffen zijn alle stoffen die ingedeeld zijn in de klassen die vermeld worden in de meest recente versie van deel 2.0.1 van de International Maritime Dangerous Goods Code (IMDG-Code) van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO).
Uitzonderlijke reis
Het koninklijk besluit dat de medische uitrusting aan boord verstrengt, voert echter ook een uitzondering in. Schepen die slechts uitzonderlijk een reis maken die onder categorie B valt, kunnen een soepeler regime genieten.
Vanaf 1 februari
Wie de exacte datum van inwerkintreding van deze bepalingen wil kennen, moet eerst volgende rebus oplossen: “Dit besluit treedt in werking op de eerste dag van de maand na afloop van een termijn van dertig dagen te rekenen van de dag volgend op de bekendmaking ervan in het Belgisch Staatsblad”.
Rekent u even mee? Het KB werd bekendgemaakt op 22 december 2014. De dag na de bekendmaking is dus 23 december 2014. Tel daar 30 dagen bij, rekening houdende met het feit dat december 31 dagen telt, en je komt uit op 22 januari 2015. De eerste dag van de maand na 22 januari 2015 brengt ons bij 1 februari 2015 …
Bron
- Sentral Kluwer - Nieuws - 16/01/2015 - Auteur: Carine Govaert
- Koninklijk besluit van 9 december 2014 tot wijziging van het koninklijk besluit van 7 januari 1998 betreffende de medische hulpverlening aan boord van schepen, BS 22 december 2014.