Neemt jouw organisatie deel aan wetenschappelijk onderzoek over de impact van telewerk op de gezondheid?
Om organisaties te helpen de fysieke en mentale gezondheid van werknemers zo optimaal mogelijk te ondersteunen bij telewerk, slaan Sciensano, UCLouvain en UGent met Mensura en Cohezio de handen in elkaar. Organisaties die hun medewerkers laten deelnemen aan de onderzoeksenquête kunnen zo een boost geven aan hun telewerk- en welzijnsbeleid.
Sinds de COVID-19 pandemie is de werkomgeving voor werknemers sterk veranderd. Telewerk of hybride werken kreeg in veel organisaties voet aan de grond. Telewerk kent tal van organisatorische voordelen, bijvoorbeeld een verminderde pendeltijd. Maar er is een potentiële keerzijde: telewerk kan ook een impact hebben op de gezondheid van werknemers.
Aanbevelingen voor werkgevers
Om organisaties te helpen de fysieke en mentale gezondheid van werknemers zo optimaal mogelijk te kunnen houden bij telewerk, slaan Sciensano, UCLouvain en UGent met Mensura en Cohezio de handen in elkaar. Op basis van gezamenlijk onderzoek op langere termijn willen ze tot concrete aanbevelingen komen voor werkgevers.
Het onderzoek gebeurt aan de hand van anonieme vragenlijsten, die over een periode van ongeveer anderhalf jaar, drie keer ingevuld kunnen worden door werknemers. Concreet gaat het over beeldschermwerkers die telewerken of ervoor kiezen om niet te telewerken. De vragen gaan over de organisatie van het werk en de fysieke en mentale gezondheid (vb. pijnklachten, fysieke (in)activiteit, mentale klachten…).
Hoe neem je deel?
Klinkt goed? Dan nodigen we je graag uit om werknemers warm te maken deel te nemen, als je op onderstaande vragen die keer ‘ja’ antwoordt.
- Laat de aard van de werkzaamheden in jouw organisatie telewerk toe?
- Wil je meer weten over wat telewerk doet met de gezondheid?
- Wil je als bedrijf deelnemen aan een grootschalige studie rond telewerk?
Ja, ik neem graag deel met mijn organisatie
Volgende stappen:
- Via deze inschrijflink kan je een contactpersoon binnen jouw organisatie doorgeven.
- Deze contactpersoon ontvangt binnen de 2 weken een e-mail met
- informatie over wie kan deelnemen aan de studie;
- een printbare poster voor werknemers die een QR-code bevat naar een eerste beknopte vragenlijst, waarmee werknemers zich kunnen registreren voor de studie;
- aanpasbaar voorstel voor interne communicatie.
- Daarna ontvangen deelnemende werknemers de vragenlijst over hun werksituatie en hun fysieke en mentale gezondheid. De enquête wordt drie keer verstuurd, met telkens zes maanden tussen. De resultaten van deze studie zijn anoniem.
- Algemene resultaten worden tussentijds gepubliceerd op deze website: https://www.weave-telehealth.be/
Voor meer informatie over de studie kan je terecht bij de onderzoekers van Sciensano (telehealth@sciensano.be) of bij Mensura (research@mensura.be).
Alvast bedankt om mee te werken aan een gezonde (tele)werkomgeving!