‘Terug Naar Werk’-fonds vervangt outplacementbegeleiding na ontslag vanwege medische overmacht

12-04-24

Op 28 maart 2024 riep de federale overheid een nieuw KB in het leven dat de outplacementbegeleiding vervangt voor langdurig zieken na ontslag vanwege medische overmacht (artikel 34) . Voortaan moeten werkgevers een bijdrage van 1.800 euro storten in het nieuwe ‘Terug Naar Werk’-fonds, beheerd door het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV). 

 

Uit cijfers van het RIZIV blijkt dat België sinds 2022 voor het eerst meer dan 500.000 langdurig zieken telt. Het gaat dan om werknemers die langer dan één jaar arbeidsongeschikt zijn. De outplacementbegeleiding – die werkgevers sinds 29 april 2019 verplicht moesten aanbieden aan langdurig zieken na ontslag omwille van medische overmacht – bleek weinig succes te kennen. Met het nieuwe ‘Terug Naar Werk’-fonds wil de overheid de re-integratie van langdurig zieken bij andere werkgevers bevorderen door gespecialiseerde dienstverlening op maat te financieren. 

Wat houdt het nieuwe KB in?

Beëindigen werkgevers een arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht (het zogeheten artikel 34), dan zijn ze sinds 1 april 2024 verplicht om uiterlijk 45 dagen na de beëindiging van het arbeidscontract een bijdrage van 1.800 euro te storten in het ‘Terug Naar Werk’-fonds van het RIZIV. Werkgevers die het bedrag niet betalen, kunnen een strafrechtelijke boete krijgen van 400 tot 4.000 euro of een administratieve geldboete van 200 tot 2.000 euro.

De arbeidsongeschikte werknemer kan op zijn beurt via het fonds gespecialiseerde dienstverlening op maat inkopen, zoals loopbaanbegeleiding of gepersonaliseerde coaching. Ze vragen daarvoor een voucher aan met een maximale waarde van 1.800 euro. Werknemers krijgen na de beëindiging van het arbeidscontract maximaal 6 maanden de tijd om de aanvraag in te dienen.

Let wel: Vanaf 1 april 2025 kunnen alle werknemers die langer dan één jaar arbeidsongeschiktheid een beroep doen op het ‘Terug Naar Werk’-fonds. Voor medewerkers die arbeidsongeschikt werden verklaard vóór 1 april 2024 geldt de nieuwe maatregel dus pas volgend jaar.

Samenwerking met privésector

Om werknemers via zo veel mogelijk deuren opnieuw de weg te laten vinden naar werk, slaat de overheid de handen in elkaar met de privésector. Zo kunnen werknemers uitsluitend begeleiding volgen bij hr-dienstverleners die erkend zijn door het RIZIV. De lijst met alle erkende organisaties is nog niet bekend.