Werkgever veroordeeld voor ontbreken van beleid rond seksueel grensoverschrijdend gedrag

06-12-23

Voor het eerst is in ons land een werkgever door het arbeidshof van Brussel veroordeeld voor (indirecte) discriminatie omdat de organisatie geen preventiebeleid had rond seksueel grensoverschrijdend gedrag. 
 

In een zaak aangespannen door het Instituut voor de gelijkheid van mannen en vrouwen heeft een Belgische rechtbank voor het eerst geoordeeld dat het ontbreken van beleid rond seksueel grensoverschrijdend gedrag een indirecte discriminatie inhoudt tegen vrouwelijke werknemers. De organisatie in kwestie is veroordeeld omdat een doeltreffend preventiebeleid ontbrak, slachtoffers niet goed beschermd werden en er geen adequaat beleid was om klachten op te volgen.

Risicoanalyse en sensibilisering

“Werkgevers zijn wettelijk verplicht om een psychosociale risicoanalyse te doen en de contactgegevens van een externe preventieadviseur te delen”, aldus Koen Van Hulst, verantwoordelijke psychosociale aspecten bij Mensura. “Het is bij deze risicoanalyse noodzakelijk dat de risicofactoren zowel vanuit het oogpunt van vrouwen en van mannen in kaart gebracht worden.”

“Naast een risicoanalyse is het ook belangrijk om het thema bij werknemers onder de aandacht te brengen. Eventuele slachtoffers moeten weten bij wie ze terechtkunnen en wat er verder met hun melding gebeurt. Ook getuigen van grensoverschrijdend gedrag hebben baat bij sensibilisering, zodat ze gepast kunnen reageren.”


Zegt jouw organisatie ‘NEE’ tegen ongewenst gedrag?

Ongewenst gedrag hoort nergens thuis, ook niet op de werkvloer.
Geef een duidelijk signaal dat er geen ruimte is voor dergelijk gedrag.
En laat medewerkers weten bij wie ze terechtkunnen met klachten of met hun verhaal. Dat kan via een gedragscode of in het arbeidsreglement. Gebruik onze poster als een visuele reminder.

Download onze poster (kantooromgeving) >