Nieuwe ventilatiewet van kracht voor publiek toegankelijke gesloten ruimtes
Goede luchtkwaliteit is cruciaal om verspreiding van virussen en blootstelling aan andere verontreinigende stoffen te voorkomen. Vanaf 10 december 2022 is een nieuwe wet van kracht rond binnenluchtkwaliteit in publiek toegankelijke gesloten ruimtes. Op die manier wil de regering België wapenen tegen toekomstige pandemieën.
Een goede luchtkwaliteit is belangrijk voor de algemene gezondheid: door een doeltreffende ventilatie en luchtzuivering blijven verontreinigende stoffen – zoals fijn stof – niet in de lucht hangen en vinden virussen moeilijker hun weg naar een nieuwe drager. Corona, griep of verkoudheden slaan in mindere mate hun slag, waardoor we sterker staan in de strijd tegen verzuim, overvolle ziekenhuizen of mogelijke lockdowns.
De ventilatiewet heeft een aantal doelstellingen:
- Indicatieve en niet-bindende referentieniveaus voor binnenluchtkwaliteit in publiek toegankelijke gesloten ruimtes vastleggen;
- De uitbaters van publiek toegankelijke gesloten plaatsen zoals horecazaken, bioscopen, musea en fitnesszalen ertoe aanzetten om een risicoanalyse uit te voeren en een actieplan op te maken;
- Een nieuw systeem van certificatie en labelling voor de luchtkwaliteit ontwikkelen;
- Een platform voor binnenluchtkwaliteit creëren om de kennis daarover te verbeteren, de werkzaamheden ter verbetering en voorkoming van risicosituaties te ondersteunen, en beleidsadviezen te formuleren op zowel nationaal als internationaal niveau.
De doelstellingen worden de komende maanden verder uitgewerkt in ministeriële besluiten.
Wat houdt de nieuwe ventilatiewet in?
De ventilatiewet biedt een wettelijk kader voor de luchtkwaliteit in alle publiek toegankelijke plaatsen zoals horecazaken, bioscopen, musea en fitnesszalen. Nog in 2022 treedt de wet in werking. Maar hij legt de eerste 12 maanden nog geen specifieke verplichtingen op. Zo wil de regering alle betrokken organisaties de kans geven om zich goed voor te bereiden.
Vanaf 10 december 2023 moet elke gesloten ruimte die publiek toegankelijk is, een CO2-meter gebruiken, die de luchtkwaliteit in de ruimte meet. Daarnaast zijn uitbaters verplicht om een risicoanalyse uit te voeren. Voldoet de gesloten ruimte niet aan de nieuwe referentieniveaus? Dan maakt de uitbater een actieplan op om de luchtkwaliteit te verbeteren.
Referentieniveaus
In de nieuwe ventilatiewet legt de regering twee referentieniveaus vast voor goede luchtkwaliteit: niveau A en niveau B. Beide niveaus zijn indicatief en niet-bindend, en vormen de waarden waarnaar elke uitbater moet streven wanneer hij of zij investeert in een actieplan om de luchtkwaliteit te optimaliseren.
Referentieniveau A
Referentieniveau A bepaalt dat de ruimte over een goede luchtkwaliteit beschikt, als ze aan minimum één van deze voorwaarden voldoet:
- De CO2-concentratie bedraagt minder dan 900 ppm.
- Het ventilatie- of zuiveringsdebiet bedraagt minimum 40 m3/u per aanwezige persoon, waarvan ten minste 25 m3/u per aanwezige persoon verse buitenlucht is.
Referentieniveau B
Referentieniveau B stelt dat de luchtkwaliteit voldoende is, wanneer ze aan één of beide voorwaarden voldoet:
- De CO2-concentratie is lager dan 1200 ppm.
- Het ventilatiedebiet bedraagt minimum 25 m3/u per aanwezige persoon.
Extra maatregelen vanaf 2025
Vanaf 1 januari 2025 treedt het nieuwe systeem van certificatie en labelling in werking. Uitbaters moeten dan een certificering aanvragen en het resulterende luchtkwaliteitslabel ophangen om klanten op de hoogte te brengen van de luchtkwaliteit in hun ruimtes. Via een databank – waarin de overheid alle labels verzamelt – volgt de regering de status in publiek toegankelijke ruimtes op. Zo kan de overheid snel ingrijpen, mocht in de toekomst een nieuwe pandemie uitbreken.
Verder moeten uitbaters na het behalen van een kwaliteitslabel blijven werken met dezelfde of minstens gelijkwaardige toestellen om de luchtkwaliteit – die op hun label vermeld staat – te behouden.
Verbeter de luchtkwaliteit in jouw organisatie
Een goede luchtkwaliteit is essentieel voor de gezondheid van werknemers. Met een gerichte risicoanalyse breng je de klimaatsituatie in jouw organisatie in kaart.
Onze experten helpen je hier graag bij. Neem contact op.