Europese richtlijn over prikongevallen met medische naalden
De Europese richtlijn 2010/32/EU over prikongevallen verbiedt het terugplaatsen van doppen en naalden na gebruik, want die praktijk houdt risico's in om geprikt te worden en heeft geen nut, aangezien de naalden onmiddellijk worden weggegooid. De resultaten van een peiling bij 7.000 verpleegkundigen toont aan dat er zeventig procent voortaan toegang tot beveiligde apparatuur hebben, maar alleen voor bepaalde procedures.
Dertig procent heeft er wel nog geen toegang toe. Op dat vlak is eveneens een gebrek aan risicoanalyses op de werkplaats gemeld, en gewezen op gebreken in zake bewustmaking en opleiding. Elk jaar doen zich in de Europese Unie ongeveer 1,2 miljoen arbeidsongevallen voor, door verwondingen met een gebruikte naald. Die ongevallen kunnen leiden tot de overdracht van mee dan dertig types van gevaarlijke infecties, waaronder hepatitis B én C en HIV.
De werkgever moet ook een risicoanalyse uitvoeren
Daarbij houdt hij rekening met:
- 1. techniek en gebruikt materiaal
- 2. organisatie van het werk
- 3. arbeidsomstandigheden
- 4. kwalificatieniveau
- 5. arbeidsgerelateerde psychosociale factoren
- 6. invloed van omgevingsfactoren
Omdat de scherpe medische instrumenten arbeidsmiddelen zijn, moet de werkgever sowieso informatie en gebruiksaanwijzingen geven. Maar wanneer de risicoanalyse uitwijst dat er een gevaar voor verwonding en/of infectie is door een scherp medisch instrument, dan komen daar nog een aantal specifieke preventiemaatregelen bovenop.
Voorzorgsmaatregelen en procedure rond prikongevallen
De omzetting van de Europese richtlijn in de Belgische wetgeving door het Koninklijk besluit van 17 april 2013 impliceert dat de werkgever een aantal voorzorgsmaatregelen moet nemen indien in zijn inrichting aannemers (of onderaannemers) aan de slag zijn waarvan de werknemers tijdens de uitvoering van hun werk verwond en/of geïnfecteerd kunnen raken door scherpe medische instrumenten.
Mensura EDPB afdeling medisch toezicht beschrijft een procedure rond prikongevallen: het te volgen beleid na prik-, bijt-, snij spataccidenten met menselijk bloed en andere menselijke lichaamsvloeistoffen.
Bron
Sentral Kluwer - Nieuws - 20/01/2014 - Auteur(s): Ian Graham