Regels rond contractbeëindiging na langdurige ziekte gewijzigd
De wet van 26 december 2013 over het eenheidsstatuut schrapte de mogelijkheid om een contract van onbepaalde duur te beëindigen wegens langdurige afwezigheid door ziekte of een ongeval. Hiermee wil men de discriminatie van werknemers op grond van hun gezondheidstoestand tegengaan.
Wet op de arbeidsovereenkomsten
De wet van 3 juli 1978 op de arbeidsovereenkomsten voorzag de mogelijkheid dat de werkgever een contract van onbepaalde duur kon beëindigen indien de overeenkomst voor meer dan zes maanden werd geschorst als gevolg van arbeidsongeschiktheid wegens ziekte of ongeval. De bepalingen over deze vorm van contractbreuk lagen vervat in de artikelen 58 (arbeiders) en 78 (bedienden), die werden opgeheven door de wet op het eenheidsstatuut, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 31 december 2013.
Discriminatie
Vanaf 1 januari 2014 is het dus niet langer mogelijk om een werknemer enkel en alleen op deze grond te ontslaan. Hiermee wil de wetgever voorkomen dat werknemers gediscrimineerd worden omwille van hun gezondheidstoestand.
Het verbod op discriminatie op het werk vloeit voort uit CAO nr. 95 van 10 oktober 2008 betreffende de gelijke behandeling gedurende alle fasen van de arbeidsrelatie en de wet van 7 mei 2007 ter bestrijding van bepaalde vormen van discriminatie. Die wet is immers ook van toepassing op de arbeidsbetrekkingen en de beëindiging ervan (art. 5). De 'huidige of toekomstige gezondheidstoestand' is een van de beschermde criteria die geen aanleiding mogen geven tot discriminatie.
Contractverbreking
Het is dus niet langer mogelijk om een werknemer met een contract van onbepaalde duur te ontslaan enkel en alleen omwille van zijn langdurige ziekte, maar er bestaan wel nog achterpoortjes. Een contract kan nog steeds worden beëindigd onder de gewone regels (bv. organisatorische redenen).
Contracten van bepaalde duur kunnen wel nog worden beëindigd omwille van langdurige ziekte. Dit is immers niet strijdig met de anti-discriminatiewetgeving. De organisatorische impact van een langdurige ziekte op een contract van bepaalde duur moet niet worden aangetoond.
In geval van een afwezigheid door ziekte of een ongeval van meer dan zes maanden mag de werkgever de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd/voor een duidelijk omschreven werk van ten minste drie maanden op elk ogenblik beëindigen mits een verbrekingsvergoeding betaald wordt.
Wetteksten
- Wet van 26 december 2013 betreffende de invoering van een eenheidsstatuut tussen arbeiders en bedienden inzake de opzeggingstermijnen en de carenzdag en begeleidende maatregelen.
- Wet van 3 juli 1978 op de arbeidsovereenkomsten.
- Collectieve arbeidsovereenkomst nr. 95 van 10 oktober 2008 betreffende de gelijke behandeling gedurende alle fasen van de arbeidsrelatie en de wet van 7 mei 2007 ter bestrijding van bepaalde vormen van discriminatie.
Bron
Prevent Mail - 07/02/2014.
Wat kan Mensura voor u doen?
Geen zin om als werkgever knowhow te verliezen door het uitblijven door ziekte van ervaren en waardevolle medewerkers? Onze oplossing: Return To Work. Mensura kan u helpen en reikt verschillende oplossingen aan:
- Return to Work-beleid op bedrijfsniveau.
- Opleidingsmodules voor leidinggevenden en HR waarbij wordt aangeleerd hoe zij constructief contact kunnen opnemen met langdurig afwezigen.
- Individuele trajectbegeleiding waarbij langdurig afwezigen worden begeleid en ondersteund door een multidisciplinair team.