Herinnering: 5-jaarlijkse risicoanalyse beeldschermwerk verlopen
Onderschat de gezondheidsimpact van beeldschermwerk niet. Een slechte houding of verkeerd afgestelde bureaus leiden al snel tot rugpijn. De overheid verwacht dat u minstens om de vijf jaar een risicoanalyse voor beeldschermwerkers uitvoert. Voor veel bedrijven loopt deze termijn eind dit jaar af. Hoe voert u het best zo’n analyse uit? Een overzicht.
Veel voorkomende kwalen bij beeldschermwerk zijn spierpijn door vermoeidheid of pijn in de lage rug. Heel wat mensen hebben ook last van vermoeide of droge ogen. Door een verkeerde houding bij werken op computer of tablet, kunnen werknemers verder last krijgen van hun polsen en ellebogen.
Risicoanalyse vervangt medisch onderzoek
Een medisch onderzoek voor beeldschermwerkers is sinds januari 2016 niet langer verplicht. In de plaats daarvan kwam er een vijfjaarlijkse risicoanalyse beeldschermwerk. Voerde u in 2016 een eerste, en tot nu toe enige, risicoanalyse uit, dan is de eerste termijn van vijf jaar verstreken, en moet u dit jaar opnieuw een risicoanalyse voorzien.
Een risicoanalyse voor beeldschermwerk geeft u een globaal beeld van de verbeterpunten binnen uw organisatie. Zo kan u meteen bijsturen en bijvoorbeeld investeren in ergonomisch meubilair, ergonomische kantoorinrichting of opleidingen om overbelasting te vermijden. Ook IT-materiaal, optimale verlichting en akoestische maatregelen verdienen de nodige aandacht. Door regelmatig een nieuwe analyse uit te voeren, peilt u of uw inspanningen lonen.
Een bedrijfsbezoek door een ergonoom of een bevraging
Een risicoanalyse beeldschermwerk kunt u op verschillende manieren (laten) uitvoeren:
- Een bedrijfsbezoek door een ergonoom. Hij of zij toetst uw werkplek en luistert naar de feedback van uw werknemers. Na afloop krijgt u een overzicht van prioritaire aandachtspunten en tips. Het rapport blijft beschikbaar via ons online klantenplatform.
- Een online bevraging in uw organisatie. Met onze e-enquête beeldschermwerk voor ondernemingen vanaf 20 medewerkers, brengt u in kaart waar de gevaren schuilen. Na afloop ontvangt u verslag met actiepunten. We nemen ook de nodige tijd om deze aanbevelingen met u door te nemen. Tegelijk krijgen medewerkers na het invullen van de e-enquête concrete tips waarmee ze zelf aan de slag kunnen.
- Heeft u tot slot minder dan 20 werknemers? Dan is er de e-Coach beeldschermwerk. Dit stappenplan peilt via praktische vragen naar de werkpostinrichting en werkgewoontes van uw medewerkers. In slechts 15 minuten krijgen ze advies en praktische tips om hun houding te verbeteren en problemen te voorkomen.
Idealiter combineert u de e-enquête beeldschermwerk met een risicoanalyse beeldschermwerk ter plaatse. Op basis van een bedrijfsbezoek, stelt een ergonoom van Mensura een rapport op met helder geformuleerde werkpunten en een duidelijk plan van aanpak. Op die manier versterken de enquête en de risicoanalyse elkaar.
Ergonomie voor thuiswerkers
Door de coronacrisis werken beeldschermwerkers meer dan ooit thuis. Voor ondernemingen die zelf nog geen telewerkbeleid uitwerkten, riep de overheid de collectieve arbeidsovereenkomst telewerk (CAO 149) in het leven.
Als werkgever bent u mee verantwoordelijk voor het welzijn van uw werknemers op hun thuiswerkplek. De overheid verwacht dat u een veilige en gezonde werkplaats helpt mogelijk maken, ook thuis.
De e-enquête beeldschermwerk legt ook de pijnpunten tijdens het thuiswerken bloot. U krijgt zicht op de verschillen tussen telewerkers en kantoorwerkers.
Nood aan een risicoanalyse beeldschermwerk?
Een bedrijfsbezoek, de e-enquête beeldschermwerk, de e-Coach of een combinatie? Wij bekijken samen met u de beste oplossing voor uw organisatie. Neem contact op met onze experts.