Mensura werkt mee aan immuniteitsstudie Covid-19
In hoeverre zijn mensen na een besmetting met SARS-CoV-2 immuun voor het virus? Op die vraag wil het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) een antwoord formuleren met een nieuwe studie. De onderzoekers volgen een jaar lang de situatie van 150 zorgmedewerkers op die tijdens de eerste golf besmet raakten. Mensura verzorgt de coördinatie en uitvoering van de medische onderzoeken voor de deelnemers actief in het Jessa ziekenhuis.
Nog geen enkele tweede besmetting
De focus van de studie is tweeledig. “Enerzijds willen we te weten komen hoelang de immuniteit na het doormaken van Covid-19 aanhoudt”, vertelt ITG-viroloog Kevin Ariën in Het Belang van Limburg. “Anderzijds onderzoeken we of die mogelijke immuniteit voldoende bescherming biedt tegen een nieuwe besmetting.”
Wereldwijd is er nog geen enkel geval van een tweede besmetting bekend. Verder weten we nog maar weinig over de immuniteit na besmetting met het virus. Ariën: “Bij andere coronavirussen is die vaak van korte duur, soms slechts twee tot drie jaar. Van het nieuwe virus weten we dat het aantal antilichamen na enkele maanden sterk afneemt, wat zou kunnen suggereren dat de immuniteit niet lang aanhoudt. Maar het is een stuk complexer dan dat. Daarom is verder onderzoek nodig."
Belangrijke informatie voor vaccin
Aan de studie nemen 150 zorgmedewerkers deel die tijdens de eerste golf besmet raakten: 125 van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt en 25 van het UZ Antwerpen. “We kozen bewust voor zorgmedewerkers omdat zij een groter risico lopen op blootstelling aan een nieuwe besmetting tijdens de tweede golf”, legt Ariën uit. “Een jaar lang zullen we elke drie maanden een bloedstaal nemen. Vermoeden we een besmetting, dan zullen we de situatie van de persoon in kwestie nauw opvolgen.”
De onderzoeksresultaten kunnen ook belangrijke informatie bieden in de zoektocht naar een vaccin. “Als blijkt dat mensen na een natuurlijke besmetting bijvoorbeeld maar zes tot zeven maanden immuun zijn, dan zal een vaccin al sterk uit de hoek moeten komen. Dan moeten we misschien denken aan een jaarlijkse inenting, zoals met het griepvaccin. Maar zover zijn we voor alle duidelijkheid nog niet”, besluit Ariën.
Lees hier het volledige artikel met een getuigenis van Jessa-medewerker Cindy Govarts.