Q&A – Hoe voorkomt u infecties op het werk?
Medewerkers die in aanraking komen met een virus, bacterie of schimmel, kunnen een infectieziekte oplopen. Hoe beschermt u hen daartegen?
Of medewerkers nu ziekteverwekkers kweken in een labo of tekenbeten riskeren tijdens buitenwerkzaamheden: infecties kunt u meestal voorkomen. Neem hygiënemaatregelen, bied vaccinaties aan en voorzie in persoonlijke beschermingsmiddelen. Deze vaak voorkomende vragen en antwoorden bieden een handige leidraad.
Hoe zorgt u voor een betere hygiëne op het werk?
Een gebrek aan goede hygiëne is een van de voornaamste oorzaken van infecties. Spoor uw medewerkers daarom aan om hun handen regelmatig te wassen met water en zeep
- vóór het eten,
- na elk toiletbezoek,
- na een hoestbui,
- na contact met besmette of toxische stoffen.
Komen zulke stoffen vaak voor in uw sector, ga dan nog een stap verder en verplicht het gebruik van wegwerphandschoenen.
Ook verontreinigde materialen desinfecteren is een must om medewerkers tegen ziekten te beschermen.
Aandacht voor de preventie van prik- of snijaccidenten is ook een belangrijke factor om mogelijke infecties te vermijden.
Wanneer biedt u medewerkers vaccinatie aan?
Vaccinatie is een van de eenvoudigste en veiligste manieren om infectieziekten te voorkomen. Daarom zijn sommige inentingen verplicht voor risicogroepen. Als werkgever moet u dan het vaccin aanbieden, terwijl medewerkers de prik niet mogen weigeren. Doen ze dat wel, dan kan de werkgever hen niet aan het werk houden.
Veel belangrijke vaccinaties zijn (nog) niet verplicht, maar wel sterk aanbevolen. Dit artikel gaat dieper in op de inentingen die verplicht of belangrijk zijn in uw sector.
Welke persoonlijke beschermingsmiddelen voorzie ik?
Persoonlijke beschermingsmiddelen voorzien is de meest directe manier om arbeidsongevallen en infecties te voorkomen. Laboranten dragen bijvoorbeeld een stofjas, veiligheidsbril en -handschoenen om direct contact met schadelijke stoffen te vermijden.
Tip: bied risicogroepen voldoende beschermingsmiddelen aan om hun veiligheid te garanderen, maar neem geen onnodig zware voorzorgsmaatregelen. Want dan zaait u onnodig onrust op de werkvloer.
Een helpende hand nodig om infecties op het werk te voorkomen?
Mensura geeft u advies op maat over industriële hygiëne en toxicologie. Met vragen kunt u terecht bij s.hoydonckx@mensura.be.