PROBE-studie brengt blootstelling aan chemische stoffen in kaart

17-01-19

Uit een proefproject blijkt dat gemiddeld een op de twee Belgische medewerkers in aanraking komt met chemische stoffen. De cijfers van het kleinschalige pilootproject kaderen in de PROBE-studie. Dankzij dat onderzoek zijn er voor het eerst betrouwbare gegevens over de blootstelling van Belgische medewerkers aan chemische agentia.

Begin 2016 startte de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg de PROBE-studie op. Het doel van het ‘Hazardous chemical Products Register for Occupational use in Belgium’: systematisch data verzamelen en analyseren over de blootstelling van Belgische medewerkers aan chemische stoffen. Bedrijfsartsen registreren blootstellingsgegevens namelijk niet op een uniforme manier.

Pilootproject verschaft valabele data

Peilpraktijken brengen daar verandering in, blijkt uit de PROBE-studie. Daarbij overloopt de bedrijfsarts tijdens het periodieke gezondheidstoezicht samen met de medewerker een vragenlijst. De vragen focussen op de duur en het niveau van blootstelling aan 22 verschillende chemische stoffen waar werknemers vaak mee in contact komen, zoals lood, asbest, dieseluitlaat en houtstof.

Een kleinschalig pilootproject leverde alvast enkele waardevolle inzichten op. Zo kwam 47% van de bevraagde werknemers in aanraking met een of meerdere chemische stoffen. Daarbij valt het grote aandeel van mannelijke 50-plussers in kleine fabricage- en productieondernemingen op. Daarnaast blijkt dat de preventie in veel bedrijven een pak beter kan: 54% van de medewerkers die met dieseluitlaat in aanmerking komt, heeft geen collectieve of persoonlijke beschermingsmiddelen of maakt er geen gebruik van.

Wetenschappers bevelen verdere uitrol aan

De FOD WASO wil de peilpraktijken nu optimaliseren en verder uitrollen. Zo kunnen bedrijfsartsen op grotere schaal medewerkers bevragen. Daarnaast pleiten de onderzoekers voor meer objectieve metingen op de werkvloer. Er zou één nationaal kenniscentrum moeten komen dat aan de hand van die verzamelde data een uniform beleid uitstippelt. Die aanpak moet de blootstelling van Belgische medewerkers nog beter in kaart brengen.

Bron: FOD WASO: 2016 - Onderzoek naar de blootstelling van de Belgische werknemers aan gevaarlijke chemische producten (PROBE)

Uw medewerkers beschermen tegen chemische stoffen?

Mensura helpt u bij het uitzetten van een doelgerichte aanpak. Zo beschermt u de gezondheid van uw medewerkers. Neem contact op met ons op via +32 2 549 71 00 of mail ons.

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons