Q&A – Mag een werknemer een vaccinatie weigeren?
Griep, tetanus, hepatitis … voor heel wat aandoeningen bestaan er beschermende vaccins. Maar wat als een werknemer een preventieve inenting weigert? Kunt u iemand dwingen om een prikje te aanvaarden?
Het antwoord op die vraag hangt af van twee factoren: de functie die de medewerker uitoefent en de ziekte waartegen het vaccin beschermt.
Verplichte vaccins voor risicogroepen
In sommige sectoren worden medewerkers blootgesteld aan specifieke risico’s. Denk aan afvalophalers, die in een vuile omgeving werken, of verplegers, die in contact komen met virussen op de werkplek. Om hen te beschermen tegen ziekten en besmetting te voorkomen, moeten zij verplicht bepaalde vaccinaties krijgen.
In België zijn er twee inentingen en een test die wettelijk verplicht kunnen worden: vaccins tegen tetanus en hepatitis B en de tuberculosetest. De tabel hieronder geeft een indicatie van de sectoren waarin de verplichting geldt. Een uitgebreid overzicht van die sectoren kunt u raadplegen op pagina 42 van de Codex bij de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.
Verplicht vaccin of test | Sectoren |
---|---|
Tetanus | Land- en tuinbouwbedrijven, (pluim)veebedrijven, afvalverwerkingsbedrijven |
Tuberculosetest | Gezondheidszorg en laboratoria met risico op aanraking met tuberculose |
Hepatitis B | Gezondheidszorg, laboratoria, tandartspraktijken |
De verplichting is tweeledig: u moet als werkgever het vaccin of de test aanbieden en medewerkers moeten de inenting of test aanvaarden. Idealiter moet u hen daartoe niet dwingen, maar zien ze er zelf de meerwaarde van in. U doet er dus goed aan uw team duidelijk te informeren en misverstanden de wereld uit te helpen. Enkele argumenten daarvoor, leest u op onze blog. Weigert een medewerker toch, dan kan hij of zij niet aan de slag blijven in de functie waarvoor het vaccin of de test verplicht is.
Aanbevolen vaccins voor risicogroepen
Ook niet-verplichte vaccins kunnen erg nuttig zijn. Bij bepaalde risicogroepen zijn preventieve inentingen dan ook sterk aanbevolen. Zo wordt een inenting tegen hepatitis A aangeraden aan werknemers die in contact komen met afvalwater of met kinderen jonger dan 6 jaar werken. Een vaccin tegen hepatitis B is gangbaar bij brandweerlieden.
Vaccinatie aanbieden en stimuleren helpt uitval voorkomen en verkleint de kans om besmetting door te geven. Het is een van de eenvoudigste, snelste en veiligste manieren om infectieziekten te voorkomen. Maar met uitzondering van de twee verplichte inentingen en de tuberculosetest, kunt uw medewerkers er niet toe dwingen.
Waak over de gezondheid van uw medewerkers
Ontdek hoe u met de juiste vaccins uw medewerkers optimaal beschermt. Lees meer over vaccinatie op onze blog of neem contact met ons op via +32 2 549 71 00 of health@mensura.be.