Waarom?
Wist je dat er in Europa jaarlijks 400.000 mensen getroffen worden door een hartstilstand? 9 op de 10 keer is dat zelfs met dodelijke afloop. Bij een hartstilstand zijn de eerste minuten van levensbelang. Onmiddellijk starten met hartmassage verdubbelt de overlevingskansen. Tijdens deze praktijkgerichte opleiding leer je de basistechnieken van reanimatie en het gebruik van een AED-toestel. Zo kan je bij een hartstilstand correct optreden en de periode overbruggen tot de hulpdiensten ter plaatse zijn.
Wat leer je?
In deze opleiding staat oefening centraal. Je leert de basisprincipes van reanimatie en ontdekt hoe je een Automatische Externe Defibrillator Categorie 1 moet hanteren. Met een AED-toestel kan je geen manuele schokken toedienen en er is geen scherm om het hartritme te volgen.
Na een gedeelte theorie oefen je hartmassage en AED-gebruik op een reanimatiepop.
Er zijn maximum 15 deelnemers per opleiding.
Leerprogramma:
- Basisprincipes van reanimatie.
- Reanimatietechnieken.
- Gebruik van een AED-toestel.
- Hartmassage en AED-gebruik oefenen op een pop.
Dit is een opleiding van ons Interact-aanbod
Ga in gesprek met een expert, deel je ervaringen en leer van elkaar. Leren is een sociaal gebeuren. Je leert basiskennis toepassen in de praktijk, dat kan zowel online als klassikaal.
Resultaat?
Na deze opleiding heb je de basis van reanimatie onder de knie. Je leert werken met een AED-toestel. Concreet kan je na deze opleiding:Na het volgen van deze opleiding is je kennis van hulpverlening up-to-date en kan je:
- De Basic Life Support (BLS) toepassen met onder meer controle van de vitale functies, benadering van het slachtoffer, alarmering van de hulpdiensten en reanimatietechnieken toepassen.
- Reanimeren en de Automatische Elektrische Defribillator (AED) gebruiken, tot de hulpdiensten ter plaatse zijn.
Voor wie?
Deze opleiding is voor hulpverleners die willen leren reanimeren en de automatische externe defibrillator (AED) willen leren gebruiken.
Wat zegt de wet?
Als werkgever ben je verplicht om:
- Te zorgen dat er eerste hulp voorhanden is, mocht iemand onwel worden of een ongeval krijgen op de werkvloer.
- Het slachtoffer te kunnen vervoeren, indien mogelijk.
- Noodhulp in te schakelen als dat nodig is.
Die verplichting geldt niet alleen voor eigen werknemers, maar ook voor andere personen die aanwezig kunnen zijn. Ook is het van belang dat de belangrijkste telefoonnummers en adressen van bijvoorbeeld de ambulance of een taxi, meteen terug te vinden zijn.
Mensura staat op de lijst van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (FOD WASO) en is erkend om deze opleiding te geven. Meer info >
Prijs
De prijs hangt af van de manier waarop je de opleiding volgt.
Is je organisatie aangesloten bij Mensura Externe Dienst voor Preventie en Bescherming (EDPB), beschik je over preventie-eenheden en is je saldo toereikend, dan kan je hiermee betalen.
Subsidies en financieringsmogelijkheden
Dankzij onze erkenningen door overheidsdiensten en sectorfondsen voldoen we aan de voorwaarden voor tal van subsidies en financieringsmogelijkheden.
- Kmo-portefeuille. Gebruik deze erkenningsnummers in je aanvraag:
- leden van Mensura Externe Dienst voor Preventie en Bescherming: Mensura EDPB - DV.O105072
- niet-leden: Mensura CONSULT - DV.O101943
- Opleidingscheques - Wallonië
- Sectorfonds
- Alimento
- Constructiv
Veelgestelde vragen
Als ik de basisopleiding EHBO volg, is de AED-opleiding dan ook nog nodig?
Nee, je krijgt in je basisopleiding al uitleg rond AED.
Wat is het verschil tussen een initiatie, een bijscholing en een basisopleiding?
Een initiatie is een sensibiliserende opleiding voor alle medewerkers van je bedrijf. Zo kan iedereen gepast reageren bij een ongeval. Je krijgt er geen officieel attest van.
Na een basisopleiding krijg je een certificaat en ben je eerstehulpverlener in jouw bedrijf. Met de verplichte jaarlijkse bijscholing behoud je dat attest.
Hoeveel eerstehulpverleners zijn nodig in mijn organisatie?
Dit is afhankelijk van de risicoanalyse. Hier vind je een aanbeveling per sector. Heb je twijfels? Neem dan contact op met je externe Mensura-preventieadviseur.