Waarom?
Arbeidsongevallen en beroepsziekten in een werksituatie wil je natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Gebeurt er toch iets, dan is het belangrijk dat een opgeleide hulpverlener met het juiste EHBO-materiaal de eerste zorgen kan toedienen.
Elke werkgever van 20 medewerkers of meer is verplicht om opgeleide EHBO-hulpverleners in huis te hebben. Mensura is erkend om deze opleiding te organiseren en levert je een certificaat dat geldig is in België.
Nood aan een certificaat geldig in Europa?
Werk je in een internationale onderneming? Dan raden we aan om ook een Europees certificaat ‘Levensreddend handelen’ te behalen. Dat kan met onze opleiding ‘Hulpverlener (EHBO) - basisniveau met Europees certificaat’.
De lesgever is enthousiast, wisselt praktijk en theorie aangenaam af en geeft (met respect voor de privacy van de patiënten) voorbeelden uit zijn carrière waardoor er een ander beeld kan geschept worden."Karen Geussens De Vries Retail
Wat leer je?
Je leert de theorie én praktijk van EHBO. De taken van een hulpverlener komen aan bod en je leert hoe een noodsituatie correct te evalueren. Je leert onder meer eerste hulp toepassen, reanimeren, courante wonden behandelen en verbandtechnieken toepassen. Kies hoe je de opleiding volgt: volledig klassikaal of via een blended traject. Bij een blended traject volg je eerst de theorie via e-learning, gevolgd door een live praktijkgerichte sessie.
Dit is een opleiding van ons Impact-aanbod
Verruim je blik en bereid je voor op een nieuwe rol. Met een mix van leervormen verwerf je diepgaande kennis die je meteen kan toepassen. De trajecten zijn vaak gepreid over meerdere dagen.
Resultaat?
In deze basisopleiding EHBO leer je theorie en praktijk van eerste-hulpverlening. Als gecertificeerd hulpverlener weet je wat je moet doen om slachtoffers van ongevallen op het werk de eerste hulp toe te dienen. Concreet kan je als hulpverlener:
- Eerste hulp verlenen.
- Een slachtoffer ondersteunen, beschermen en verplaatsen.
- Jezelf als hulpverlener in veiligheid brengen.
- Reanimeren en de Automatische Elektrische Defribillator (AED) gebruiken.
- De Basic Life Support (BLS) toepassen met o.a. controle van het slachtoffer, borstcompressie, beademen, stabiele zijligging.
- Hulp verlenen bij bewusteloosheid.
- Brandwonden en huidwonden herkennen en behandelen.
- (Neus)bloedingen verzorgen.
- Ingrijpen bij verslikking en hyperventilatie.
- Ingrijpen bij vergiftiging.
- Nek-, wervel, hersen- en oogletsel en letsels aan botten, spieren en gewrichten herkennen en behandelen.
- Hulp verlenen bij een beroerte en hartinfarct.
- Verschillende verbandtechnieken kennen en toepassen.
We werken met een permanente evaluatie tijdens de opleiding. Na de opleiding krijg je het officiële certificaat van hulpverlener, erkend door de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (FOD WASO).
Bijscholing verplicht
Na deze opleiding krijg je een certificaat hulpverlener. De welzijnswet verplicht wel een jaarlijkse bijscholing voor gecertificeerde hulpverleners. Met onze opleiding ‘Bijscholing hulpverlener (EHBO)’ fris je je kennis en vaardigheden op en blijf je bij met nieuwe technieken. Bovendien blijft je certificaat van hulpverlener geldig dankzij deze bijscholing.
Heel vlot gebracht. Extra vragen worden steeds beantwoord. Fijn om naast de basis ook wat extra informatie en voorbeelden te krijgen. Lesgever heeft een fijne interactie met de groep. Ik volgde al enkele cursussen EHBO, maar deze was absoluut de beste!"Hanne Tercaefs IN-Z
Voor wie?
Deze opleiding is voor iedereen die de basis van EHBO op het werk willen leren en een certificaat willen behalen. Je bent wettelijk verplicht om voldoende hulpverleners te voorzien in het bedrijf.
Hulpverlening voor aangeduide personen
Bepaalde ondernemingen moeten beschikken over ‘aangeduide personen’. Een hulpverlenersbrevet hoeft dan niet, maar het is wel nodig om de basis van hulpverlening onder de knie te hebben. Bekijk onze opleiding
‘Hulpverlening (EHBO) voor aangeduide personen’.
Wat zegt de wet?
Wettelijk gezien moet je als werkgever van 20 medewerkers of meer over gecertificeerde EHBO-hulpverleners beschikken om bij een arbeidsongeval of gezondheidsproblemen in het bedrijf de eerste zorgen te verstrekken.
Het aantal hulpverleners hangt af van bedrijfsgrootte enerzijds en de risico’s die de medewerkers lopen anderzijds. Op basis van deze criteria worden bedrijven opgedeeld in 4 categorieën: A, B, C en D. Meer info? Neem een kijkje op de site van de FOD WASO.
De hulpverleners moeten een certificaat van een erkend opleidingscentrum hebben. Mensura is erkend om deze EHBO-basiscursus te organiseren.
Goede opleiding met uitgebreide uitleg indien gevraagd met voorbeelden uit de praktijk. Professioneel en tegelijk een menselijke aanpak, enthousiaste hulpverlener die niet bang is om iets extra uit te leggen of meerdere lagen uit te keren tot de materie is begrepen. Ik merkte ook op dat deze persoon echt voor zijn job leeft en echt al super veel ervaring heeft met de feeling en presentatie dat hij de cursus bracht."Tina Berens Sharp Packaging
Prijs
De prijs hangt af van de manier waarop je de opleiding volgt.
Is je organisatie aangesloten bij Mensura Externe Dienst voor Preventie en Bescherming (EDPB), beschik je over preventie-eenheden en is je saldo toereikend, dan kan je hiermee betalen.
Opties:
- Opleidingen ’s avonds of in het weekend behoren tot de mogelijkheden mits een toeslag.
- Digitaal opleidingsmateriaal is inbegrepen in de prijs.
- Een blended leertraject met game-based learning van PLAY IT behoort ook tot de mogelijkheden.
Interesse in opties kan je aangeven in de offerteaanvraag.
Subsidies en financieringsmogelijkheden
Dankzij onze erkenningen door overheidsdiensten en sectorfondsen voldoen we aan de voorwaarden voor tal van subsidies en financieringsmogelijkheden.
- Kmo-portefeuille. Gebruik deze erkenningsnummers in je aanvraag:
- leden van Mensura Externe Dienst voor Preventie en Bescherming: Mensura EDPB - DV.O105072
- niet-leden: Mensura CONSULT - DV.O101943
- Opleidingscheques - Wallonië
- Sectorfonds
- Alimento
- Sectoraal Vormingsfonds Dienstencheques
- Constructiv
Veelgestelde vragen
Ik heb vorig jaar geen EHBO-bijscholing gevolgd, is dat een probleem?
Kan je werkgever aantonen dat een jaarlijkse bijscholing niet nodig is en geven arbeidsarts én het comité voor preventie groen licht, dan hoef je de bijscholing slechts om de twee jaar te volgen.
Een geldige reden is bijvoorbeeld dat je als hulpverlener geregeld je EHBO-kennis in de praktijk brengt
Ik volgde al een EHBO-basisopleiding, kan ik me dan inschrijven voor de bijscholing?
Er bestaat een uitgebreid aanbod aan EHBO-opleidingen. Maar die bereiden je niet altijd voor om als hulpverlener aan de slag te gaan in een werkcontext. Je kunt daarom enkel deelnemen aan de bijscholing als de opleiding die je volgde, voldoet aan deze voorwaarden:
- De opleiding spitste zich toe op eerstehulpverlening in een professionele context.
- De cursus duurde minstens 2 dagen.
- Na de opleiding behaalde je een ‘certificaat hulpverlener’.
Voldoet je gevolgde opleiding aan de voorwaarden? Dan kan je je inschrijven voor onze ‘bijscholing hulpverlener (EHBO)’. Als dat niet het geval is, start je met de basisopleiding.
Wat is het verschil tussen een initiatie, een bijscholing en een basisopleiding?
Een initiatie is een sensibiliserende opleiding voor alle medewerkers van je bedrijf. Zo kan iedereen gepast reageren bij een ongeval. Je krijgt er geen officieel attest van.
Na een basisopleiding krijg je een certificaat en ben je eerstehulpverlener in jouw bedrijf. Met de verplichte jaarlijkse bijscholing behoud je dat attest.
Hoeveel eerstehulpverleners zijn nodig in mijn organisatie?
Dit is afhankelijk van de risicoanalyse. Hier vind je een aanbeveling per sector. Heb je twijfels? Neem dan contact op met je externe Mensura-preventieadviseur.
Geldt een eerste hulp certificaat behaald in het buitenland ook in België?
In België is de Codex van toepassing, met zijn specifieke bepalingen over de inhoud van de basisopleiding eerste hulp en de voortgezette opleiding eerste hulp. Deze bepalingen verschillen van land tot land. Er is ook een jaarlijkse herhalingscursus die gevolgd moet worden.
De persoon in kwestie zal ongetwijfeld in staat zijn om in noodgevallen de nodige zorg te verlenen, maar het certificaat is in België niet geldig als hulpverlener, want dit moet gebeuren volgens de inhoud van de Codex en in een erkend opleidingscentrum. Als hij deze rol voor zijn werkgever wil vervullen, zal hij een EHBO-opleiding volgens de Belgische wetgeving moeten volgen bij een erkend opleidingscentrum zoals Mensura.