Waarom?
Het gebruik van li-ion-batterijen brengt risico’s met zich mee. Deze opleiding zorgt voor bewustwording en vertelt je meer over de verschillende voorzorgsmaatregelen die je kan nemen. Met de juiste aanpak voorkom je ongevallen en verleng je de levensduur van de batterij. Loopt er toch iets mis? Dan weet je wat je moet doen om de schade te beperken.
Veilig uitvoeren van kleine elektrische werkzaamheden
Ook de uitvoering van kleine elektrische werkzaamheden (bv. een laadkabel intapen) brengt risico’s met zich mee. Onze e-learning ‘Veilig uitvoeren van kleine elektrische werkzaamheden’ vormt dus de ideale aanvulling op deze opleiding.
Wat leer je?
Je leert hoe een li-ion-batterij werkt en de bijbehorende risico’s. Daarnaast kom je te weten welke veiligheidsmaatregelen je best neemt als je ze gebruikt en oplaadt. Ook ontdek je wat je moet doen als het dan tóch fout gaat.
- Opbouw van een batterij en de functie van het Battery Management System (BMS)
- Meest voorkomende risico’s bij gebruik van een oplaadbare batterij
- Wat is elektriciteit?
- Hoe ontstaat brand?
- Veiligheidsmaatregelen bij het gebruiken en opladen van een batterij
- Wat te doen in geval van …?
- Test je kennis
- Attest van deelname
Brandbestrijding
Wil je je graag nog wat verder verdiepen in brandbestrijding en/of eerste hulp? Dan zijn onze opleidingen ‘Brandveiligheid - gebruik van kleine blusmiddelen’ en ‘Combi hulpverlening (EHBO) en brandveiligheid’ iets voor jou.
Dit is een opleiding van ons Initiate-aanbod
Ontwikkel op korte tijd basiskennis. De sessies zijn online op elk moment beschikbaar, dynamisch en laagdrempelig. Je leert waar en wanneer jij dat wilt. Voorkennis is niet nodig.
Resultaat?
Je bent je bewust van alle risico’s rond het gebruik van li-ion-batterijen en e-mobility. Je kent de juiste voorzorgsmaatregelen om incidenten te voorkomen en de levensduur van de batterij te verlengen. Gebeurt er toch een ongeval, dan weet jij wat je moet doen om de veiligheid te garanderen.
Na deze training weet je:
- Hoe een li-ion-batterij werkt.
- Hoe je de levensduur van een li-ion-batterij verlengt.
- Welke voorzorgsmaatregelen je kan nemen om veilig om te gaan met herlaadbare batterijen.
- Wat je moet doen als het verkeerd gaat.
Voor wie?
Oplaadbare apparaten en elektrische voertuigen zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Daarom is deze opleiding nuttig voor iedereen.
Opvolgingsrapportering
Als verantwoordelijke krijg je toegang tot een overzichtelijk dashboard. Zo volg je gemakkelijk de vooruitgang en de resultaten binnen jouw team op.
Wat zegt de wet?
De welzijnswetgeving vermeldt dat iedere werkgever de werknemers correct moet informeren over de risico’s die verbonden zijn aan hun taken en arbeidsmiddelen, inclusief het gebruik van (nieuwe) technologieën.
Prijs
De prijs hangt af van de manier waarop je de opleiding volgt.
Is je organisatie aangesloten bij Mensura Externe Dienst voor Preventie en Bescherming (EDPB), beschik je over preventie-eenheden en is je saldo toereikend, dan kan je hiermee betalen.
De e-learning blijft een jaar beschikbaar op het Mensura Learn&Connect-leerplatform, en u kunt die volledige periode vragen stellen aan onze experten.
Subsidies en financieringsmogelijkheden
Dankzij onze erkenningen door overheidsdiensten en sectorfondsen voldoen we aan de voorwaarden voor tal van subsidies en financieringsmogelijkheden.
- Opleidingscheques
- Werkbaarheidscheques
- Sectorfonds
- Alimento
- Constructiv
Veelgestelde vragen
Is deze opleiding verplicht?
Neen. Als werkgever ben je wél verplicht om werknemers een gepaste opleiding aan te bieden, zodat ze hun taken veilig en gezond kunnen uitvoeren. Deze vorming moet steeds aangepast worden aan nieuwe technologische ontwikkelingen, zoals het gebruik van apparaten met li-ion-batterijen.
Heb ik een specifieke voorkennis nodig om deze e-learning te volgen?
Neen. In deze zeer toegankelijke opleiding verwerf je basiskennis die je gemakkelijk kan toepassen in je professionele omgeving en je privéleven.
Ik werk als administratief bediende. Is deze opleiding interessant voor mij?
Natuurlijk! Iedereen komt in aanraking met apparaten die een li-ion-batterij bevatten: laptops, smartphones, elektrische fietsen …