Waarom?
Steeds meer mensen worstelen met mentale problemen zoals een angststoornis of depressie. Ook op de werkvloer kan dat leiden tot problemen: minder productiviteit, conflicten, stress … Deze bijscholing leert vertrouwenspersonen om een luisterend oor te bieden, gesprekken te voeren rond psychisch welzijn en medewerkers te ondersteunen vanuit hun rol als vertrouwenspersoon.
Voorkennis vereist
De bijscholing is zowel voor nieuwe vertrouwenspersonen als voor ervaren vertrouwenspersonen die zich verder willen verdiepen in het thema ‘mentale problemen’.
Heb je nog geen ervaring, maar wil je graag vertrouwenspersoon worden in jouw organisatie? Bekijk dan zeker het leertraject ‘Vertrouwenspersoon - basisniveau'.
Wat leer je?
Deze bijscholing focust op enkele veelvoorkomende mentale problemen – angst, depressie, rouw, trauma, etc. – en hoe je ze herkent. Je leert de basisprincipes van Eerste Hulp bij Mentale Problemen, en wat je kan betekenen vanuit je rol als vertrouwenspersoon.
Dit is een opleiding van ons Increase-aanbod
Verdiep je kennis of krijg een opfrissing over een bepaald onderwerp. Zo versterk je je praktijkvaardigheden. De trajecten kunnen zowel digitaal als klassikaal.
Resultaat?
Na deze opleiding ken je de basisprincipes van Eerste Hulp bij Mentale Problemen, en leer je ze concreet toepassen in specifieke praktijkvoorbeelden. Je komt te weten hoe je psychisch welzijn bespreekbaar maakt, en hoe je medewerkers met mentale problemen ondersteunt.
Na deze training weet je:
- Welke soorten mentale problemen er zijn en hoe ze zich (kunnen) uiten
- Wat de basisprincipes zijn voor eerste ondersteuning
- Hoe en naar wie je medewerkers met mentale problemen kan doorverwijzen
- Hoe je met een medewerker een gesprek voert rond mentale problemen
Rond je de bijscholing succesvol af? Dan ontvang je een certificaat (geldig in België).
Voor wie?
Deze opleiding (met max. 12 personen) richt zich tot nieuwe én ervaren vertrouwenspersonen die hun expertise willen aanscherpen en delen. Heb je een bijscholingscertificaat nodig? Dan is dit wat je zoekt.
Wat zegt de wet?
De wet vereist dat je als vertrouwenspersoon je kennis jaarlijks opfrist en praktijkervaring uitwisselt. Bovendien heb je een geldig certificaat nodig om dat aan te tonen.
Mensura staat op de lijst van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (FOD WASO) als opleidingsinstelling voor de supervisie van vertrouwenspersonen.
Prijs
De prijs hangt af van de manier waarop je de opleiding volgt. Digitaal opleidingsmateriaal is inbegrepen in de prijs.
Is je organisatie aangesloten bij Mensura Externe Dienst voor Preventie en Bescherming (EDPB), beschik je over preventie-eenheden en is je saldo toereikend, dan kan je hiermee betalen.
Subsidies en financieringsmogelijkheden
Dankzij onze erkenningen door overheidsdiensten en sectorfondsen voldoen we aan de voorwaarden voor tal van subsidies en financieringsmogelijkheden.
- Kmo-portefeuille (Vlaanderen). Gebruik deze erkenningsnummers in je aanvraag:
- leden van Mensura Externe Dienst voor Preventie en Bescherming: Mensura EDPB - DV.O105072
- niet-leden: Mensura CONSULT - DV.O101943
- Opleidingscheques - Wallonië
- Sectorfonds:
- Alimento
- Constructiv
- Co-valent
- Betaald educatief verlof / Vlaams opleidingsverlof
Veelgestelde vragen
Is het volgen van deze opleiding verplicht?
Als vertrouwenspersoon ben je sowieso verplicht om jaarlijks een supervisie te volgen. Je kiest zelf of je een gewone supervisie volgt of een thematische. Een combinatie van beide is ook mogelijk, en een aanrader voor vertrouwenspersonen met veel dossiers of beperkte ervaring.
Krijg ik een certificaat na het volgen van deze opleiding?
Ja, je ontvangt een certificaat, geldig in heel België.
Wat zijn de toelatingsvoorwaarden voor deze opleiding?
Dit is een bijscholing. Om deel te nemen volg je eerst de opleiding ‘Vertrouwenspersoon - basisniveau’.