Roddelen op de werkvloer gebeurt zelfs in de beste organisaties. De ene roddel is onschuldig, de andere heeft al wat meer gevolgen. Over het algemeen associëren we deze ‘kletspraat’ met een negatieve activiteit, die niet thuishoort op het werk. Toch toont onderzoek aan dat een bezoekje aan de koffiemachine al snel uitdraait op een roddelsessie. Hoe creëer je als leidinggevende een cultuur waarin gekeuvel positief bijdraagt aan de werksfeer?
Elke organisatie beschikt over een eigen roddelcultuur, die niet automatisch negatief hoeft te zijn. Wanneer het roddelgedrag van werknemers de productiviteit of het mentale welzijn van andere collega’s ongunstig beïnvloedt, is het uiteraard cruciaal om tijdig in te grijpen. Toch is het belangrijk dat werknemers een zekere vrijheid ervaren om te keuvelen. Dat versterkt immers de band tussen collega’s en draagt bij tot stressvermindering.
Roddelen op de werkvloer is dus toelaatbaar, zolang werknemers zich aan de opgestelde gedragscode houden. Respect, open feedback en samenwerking spelen hierbij een sleutelrol. Zo is het belangrijk dat werknemers de grens respecteren tussen ventileren en negatieve informatie verspreiden die anderen kan schaden of kwetsen.
Gekeuvel tussen werknemers kan de werking van de organisatie en het mentale welzijn van het gehele team ten goede komen. Door belangrijke én juiste informatie te laten verspreiden via deze informele weg, is het team vaak sneller op de hoogte dan wanneer je alle werknemers aanspreekt via een formeler kanaal. Dit principe werkt uiteraard ook in de andere richting. Als leidinggevende hoor je op die manier sneller welke problemen aandacht vereisen.
Door als werkgever open te communiceren met alle medewerkers, bied je hen bovendien meer zekerheid over hun rol of toekomst binnen het bedrijf. Dat is niet onbelangrijk, aangezien werknemers sneller geneigd zijn om te roddelen, wanneer ze zich hierover onzeker voelen. In tijden van organisatieveranderingen communiceer je dus het best wat deze veranderingen inhouden voor werknemers. Zo krijgen roddels geen kans om de zaken anders in te vullen.
In een respectvolle werkcultuur zetten leidinggevenden zich samen met hun werknemers in om een sfeer van open communicatie én vertrouwen te creëren. Wanneer goede en minder goede ervaringen op een respectvolle manier worden aangekaart, leert iedereen constructief omgaan met conflicten en elkaars emoties. Dat bevordert de relaties tussen de teamgenoten. Vertrouwen en open communicatie leiden dan ook tot een veilige en positieve werkomgeving, waarin het welzijn van werknemers primeert.
Een roddelvrije werkvloer klinkt als muziek in de oren. Toch is dat in de realiteit vaak een utopie. Een respectvolle werkcultuur waarin teamleden en leidinggevenden open communiceren met elkaar, biedt echter een mooi alternatief. Maar hoe creëer je zo’n omgeving? Met onderstaande tips helpen we je alvast op weg.
Met onze opleiding ‘respect op het werk’ reiken we medewerkers de nodige tools aan om hun persoonlijke relaties te beheren én hun welzijn op het werk te verbeteren.
Cookies opgeslagen