“Denk outside the box… of is het inside?”

In de reeks ‘Connecting Thread’ delen onze trainers inspirerende leermomenten of ervaringen. Learning Architect Monika Kaczorowska blikt terug op de inzichten die ze vergaarde tijdens Digital First 2023, een Belgische marketingconferentie die focust op de nieuwste digitale tools. En daar vielen ook voor opleidingen interessante inzichten te rapen.

Om te komen tot impactvolle kennisoverdracht tijdens een training is het belangrijk om te durven experimenteren met vorm en inhoud: gemengde activiteiten, praktijkvoorbeelden en leerblokken om de aandacht vast te houden. Belangrijk daarbij is dat je de leerstof en praktische toepassingen steeds afstemt op de leefwereld van je deelnemers, zodat zij er meteen mee aan de slag kunnen na de opleiding.

Experimenteren voor meer impact

Een eerste takeway: inspiratie kan soms uit onverwachte hoek komen. Bijvoorbeeld uit een sector waarin je zelf niet aan de slag bent. Hun ervaringen, bevindingen of technieken toepassen in je eigen vakgebied kan een interessante leerervaring zijn. Dat was het geval tijdens de afgelopen editie van Digital First. Een van de organisaties die daar presenteerde was Optimizely, een internationaal marketingbureau. Daarin toonden zij de kracht aan van experimenteren. Volgens het bureau helpt het om verkoop te boosten, nieuwe producten te marketen én om leerervaringen te verbeteren.

De ‘gouden formule’ van experimenteren is ook van toepassing op de manier waarop opleidingen kennis proberen over te dragen. Denk maar aan nieuwe invalshoeken vinden om leerstof toe te lichten, de structuur of aanpak van een opleiding tijdig herbekijken of innovatieve technologieën implementeren. En zo veel mogelijk impact genereren met externe opleidingen, daar hechten we bij Mensura Learn&Connect veel belang.

Think inside the box

Een tweede belangrijke les die ik meeneem uit de inspirerende dag, is dat het niet altijd noodzakelijk is om ‘outside the box’ te denken om nieuwe dingen bij te leren. Eens over het muurtje kijken bij collega’s kan ook veel nieuwe inzichten opleveren, waardoor je nieuwe tools leert gebruiken of opdrachten efficiënter leert aanpakken.

Een mooi voorbeeld dat we bij Mensura toepassen zijn de ‘conversation tables’ en de ‘Lunch&Learns’. Verschillende collega’s zetten zich vrijwillig samen om tijdens de middaglunch ervaringen en kennis uit te wisselen over een specifiek topic . Een manier van leren die weinig tijd weghapt uit een drukke werkagenda én kan leiden tot meer verbinding tussen werknemers. En bovendien een perfecte combinatie van leren en connecteren.

Extra tip

Als je nagaat welke digitale tools je frequent gebruikt, dan kom je waarschijnlijk aan een aardig lijstje.
Maar gebruik je al die tools ook optimaal? Zelf ben ik fan van OASE, waar je heel veel korte video's kunt vinden die stap voor stap verschillende opties in Microsoft-toepassingen (Outlook, Excel, PowerPoint...) uitleggen.

Ik geef de fakkel door aan… David Girol Garcia

Ontdek David’s ‘aha-moment’ in de volgende ‘Connecting Thread’.