28-11-24

Q&A – Wanneer moet je een AED vervangen?

Wist je dat een hartstilstand in slechts 5 tot 10% van de gevallen goed afloopt? Reanimatie met een automatische externe defibrillator (AED) vergroot de overlevingskans tot 70%. Snel en kordaat optreden met een AED kan dus letterlijk
levens redden. Maar wat is de houdbaarheidsdatum van zo’n toestel?

 

AED-toestellen zijn medische hulpmiddelen. De fabrikant is verantwoordelijk voor de veiligheid en prestaties ervan, en bepaalt dus ook de levensduur van het apparaat. Om die termijn te bepalen, voert hij eigen testen en onderzoek uit. Hoelang je een automatische externe defibrillator veilig kunt gebruiken, hangt dus af van het toestel en de fabrikant.

Is de levensduur overschreden? Dan vervalt de garantie en staat de fabrikant niet meer in voor de veiligheid van de AED. Je moet het toestel dan vervangen.

Wat met het onderhoud?

  • Hang je een AED-toestel op in je organisatie? Dan ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud ervan. Hoe dat moet gebeuren, staat vermeld in de gebruikshandleiding. 
  • Een maandelijkse controle en een grondig nazicht na elk gebruik, zijn bij elk toestel verplicht. Daarbij ga je de batterijstand na en controleer je of een intact elektrodenpaar aanwezig is. Elk nazicht documenteer je in een register. Op MyMensura vind je een checklist en template die je hierbij kunnen helpen.
  • Bovendien is het verplicht om jaarlijks de gebruiksgegevens te bezorgen aan het Directoraat Generaal Basisgezondheidszorg en Crisisbeheer. 

Wist je dat…

een Deense studie uitwees dat bijna één op vijf AED-toestellen op publieke plaatsen niet aan de veiligheidsvoorschriften voldoet? De belangrijkste oorzaak is het overschrijden van de vervaldatum van het elektrodenpaar.

Is een AED verplicht?

Een automatische externe defibrillator is niet wettelijk verplicht in organisaties. Toch doe je er goed aan om het bakje met een hart en de letters AED op te voorzien op toegankelijke plaatsen. Dagelijks krijgen maar liefst 30 mensen in België een hartstilstand. Hoe groter je bedrijf, hoe groter dus de kans dat het een van je medewerkers of bezoekers overkomt. 


Voor AED-toestellen maakt de wetgeving een onderscheid tussen twee categorieën:

  • Categorie 1: een automatische externe defibrillator die niet toelaat om te schakelen naar een manuele modus en aldus zelfstandig een elektrische schok toe te dienen, en die niet over een scherm beschikt om het hartritme te volgen.
  • Categorie 2: automatische externe defibrillator die toelaat om te schakelen naar een manuele modus en aldus zelfstandig een elektrische schok toe te dienen of die over een scherm beschikt om het hartritme te volgen.
     

Red mensenlevens met een AED

Bij een hartstilstand zijn de eerste minuten van levensbelang. Onmiddellijk starten met een hartmassage verhoogt de overlevingskansen aanzienlijk. In onze praktijkgerichte opleiding ‘Reanimatie en gebruik van de automatische externe defibrillator (AED)’ ontdek je de basistechnieken van reanimatie en ga je zelf aan de slag met een AED. 

Vink hieronder aan dat je geen robot bent. Zo weten wij dat jouw bericht geen spam is.