Zwangerschap op het werk: hoe helpt Mensura u?

13-05-16

Zwangerschap brengt risico’s met zich mee, ook op de werkvloer. Werknemers die zwanger zijn, brengen u hiervan het best zo snel mogelijk op de hoogte. Zo kunt u, met behulp van de nodige beschermingsmaatregelen, de veiligheid en gezondheid van de toekomstige moeder en haar kind verzekeren. De arbeidsgeneesheer van Mensura staat u hierin graag bij.

Bent u op de hoogte van de zwangerschap?

De functie van de zwangere werkneemster kan misschien beschouwd worden als een risicofunctie bij zwangerschap. Effecten van straling, chemische stoffen en/of infecties mogen niet onderschat worden. Ook de gezondheid van het ongeboren kind kan gevaar lopen door bv. lawaai, nachtwerk of lichamelijk belastend werk.

Een werkneemster heeft er dus alle belang bij u op de hoogte te brengen van haar zwangerschap. Dit geldt ook wanneer een werkneemster van plan is om zwanger te geraken. Eenmaal u bent ingelicht, moet u nagaan of het werk van deze persoon tijdens de risicoanalyse werd beschouwd als een risicopost. Het werk wordt beschouwd als risicopost indien de evaluatie een gezondheidsrisico uitgewezen heeft of wanneer nachtarbeid wordt verricht. Als dit zo is staat de werkneemster onder het gezondheidstoezicht van de arbeidsgeneesheer.

De werkneemster kan u verwittigen op om het even welke manier (mondeling, schriftelijk, via mail, per aangetekende brief, ...). Ook zal zij soms om een bevestiging vragen van de verwittiging aan u. Zo heeft de werkneemster een bewijs dat zij u ingelicht heeft over haar zwangerschap.

De beschermingsmaatregelen

Wanneer de preventieadviseur - arbeidsgeneesheer een risico vaststelt voor de veiligheid en de gezondheid van de werkneemster of die van haar kind, dan moeten er maatregelen genomen worden.

Deze maatregelen worden voorgesteld door de preventieadviseur - arbeidsgeneesheer en omvatten:

  1. een tijdelijke aanpassing van de arbeidsomstandigheden of van de risicogebonden werktijden;
  2. indien dit niet mogelijk is of voor u om gegronde redenen niet haalbaar is, dan moet u er voor zorgen dat de werkneemster andere arbeid kan verrichten die in haar toestand wél toelaatbaar is;
  3. wanneer ook dat niet kan, wordt de uitvoering van de arbeidsovereenkomst geschorst en krijgt de werkneemster een vergoeding in het kader van de moederschapsbescherming.

Een van deze drie maatregelen moet ook worden genomen wanneer de werkneemster een gevaar of aandoening aanvoert die met haar toestand verband houdt en die te wijten kan zijn aan het verrichten van arbeid. Dit kan echter enkel op voorwaarde dat de preventieadviseur – arbeidsgeneesheer een risico vaststelt.

Van zodra de periode verstreken is waarin een van deze maatregelen werd toegepast, bent u als werkgever verplicht haar onder dezelfde voorwaarden als tevoren te werk te stellen.

Hebt u een specifieke vraag? Aarzel niet om contact met ons op te nemen: info.edpb@mensura.be.

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons