Werken in besloten ruimtes: neem uw voorzorgsmaatregelen

03-10-16

Werken in een besloten ruimte is niet zonder gevaar. De atmosfeer kan er aanleiding geven tot brand of explosie, intoxicatie of verstikking. Met deze 7 voorzorgsmaatregelen verzekert u te allen tijd de veiligheid.

Besloten ruimten zijn risicovol omdat ze slecht of beperkt toegankelijk zijn, niet of slecht verlucht worden, er onvoldoende zuurstof aanwezig kan zijn, gassen of dampen kunnen ontstaan en de evacuatiemogelijkheden beperkt zijn.

Kuipen, regenputten, silo’s, rioleringen, leidingen, ondergrondse controleplaatsen, kruipruimten, slecht geventileerde kelders, schoorstenen, binnenruimtes van bepaalde machines …. Het zijn allemaal voorbeelden van besloten ruimten. Op deze plaatsen is het nodig om periodieke onderhouds-, herstellings-, inspectie-, en schoonmaakwerkzaamheden uit te voeren.

Er is altijd een uitgebreide risicoanalyse nodig vooraleer een besloten ruimte mag betreden worden. Bij het betreden van besloten ruimten met mogelijke afwijkende gassamenstellingen zijn een aantal stappen te doorlopen en maatregelen te nemen. Een niet-limitatieve lijst van 7 voorzorgsmaatregelen.

  1. Bekijk of het mogelijk is om deze risicovolle activiteit te vermijden door alternatieve technieken te gebruiken.
  2. Doe van buitenaf eerst een inspectie van de besloten ruimte en de onmiddellijke omgeving. Breng de risico’s in kaart en neem maatregelen.
  3. Beoordeel hoe gevaarlijk de atmosfeer is vooraleer de besloten ruimte te betreden. Meet voorafgaand de ruimte met geschikte apparatuur om een inschatting te maken van de situatie. Doe deze meting ook tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden.
  4. Zorg voor een geschikte natuurlijke of kunstmatige ventilatie voorafgaand en tijdens de werkzaamheden.
  5. Zorg dat uw werknemers specifiek opgeleid zijn om werkzaamheden in besloten ruimten te kunnen uitvoeren.
  6. Laat de werkzaamheden altijd gebeuren onder het permanent toezicht van een andere werknemer die hiertoe opgeleid is.
  7. Zorg dat u voorbereid bent om in te grijpen in geval van nood (materiaal, opleiding, procedures en instructies voor verwittigen hulpdiensten, evacuatie, redding, eerste hulp …)

 

Wat kan Mensura voor u doen?

De preventieadviseurs van Mensura EDPB voorzien bijstand en professionele begeleiding op maat. Hef niet om contact op te nemen met het departement Arbeidsveiligheid.

Vink hieronder aan dat je geen robot bent. Zo weten wij dat jouw bericht geen spam is.

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons