Verplicht driejaarlijks medisch attest voedselveiligheid valt weg
Sinds 11 augustus 2018 is het medisch attest voedselveiligheid niet langer verplicht. Werknemers die in contact komen met onverpakte of halfverpakte voedingswaren hoeven dan niet meer elke drie jaar op medische controle. Een periodieke opleiding over risico’s en goede praktijken blijkt zinvoller.
Het medisch attest voor voedselveiligheid moet voorkomen dat werknemers die rechtstreeks in contact komen met levensmiddelen een besmettelijke ziekte overdragen en zo het voedingscircuit besmetten.
Een medisch onderzoek is slechts een momentopname en een arts kan niet altijd alle ziektes opsporen. Een driejaarlijks medisch attest is daarom niet zinvol, concludeert het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Een KB – dat van kracht is sinds 11 augustus – schrapt het attest dan ook.
Opleiding over voedselhygiëne
In een gemeenschappelijk advies met de Hoge Gezondheidsraad beveelt het FAVV een periodieke opleiding over goede hygiënepraktijken aan voor wie met voedsel in contact komt.
Sensibilisering heeft een uiterst positieve impact op de bescherming van de voedselketen. Een gepaste en periodieke opleiding voor personen die in contact komen met levensmiddelen in de voedingssector is dan ook veel zinvoller dan een driejaarlijks attest, aldus het agentschap.
Cao of KB?
Kort voor publicatie van het KB dat het medisch attest schrapt, is er door de sociale partners van de voedingsnijverheid een cao afgesloten die het attest na medisch onderzoek lijkt te behouden. In de juridische hiërarchie is een cao echter ondergeschikt aan een KB. De opschorting van het attest blijft met andere woorden overeind.
Lees ook:
Hoe kan Mensura u helpen?
Mensura helpt u om preventief het welzijn van uw medewerkers veilig te stellen. Wij geven u onder meer concreet advies over preventiebeleid, voedselveiligheid, EHBO en brandpreventie. Hier ontdekt u onze aanpak.