Verminderde blootstelling aan chemische stoffen op het werk

22-06-16

Krijgen uw medewerkers te maken met blootstelling aan chemische stoffen? Dan dient u sinds 2004 te voldoen aan de Europese richtlijn in verband met carcinogene (kankerverwekkende) en mutagene (DNA-beschadigende) agentia (2004/37/EU). Om medewerkers nog beter te beschermen, plant de Europese Commissie die richtlijn te herzien.

Wat zegt de huidige richtlijn?

De richtlijn bevat algemene minimumvoorschriften die erop gericht zijn de blootstelling aan alle onder de richtlijn vallende carcinogene of mutagene agentia te beperken of te elimineren. Hierbij wordt volgende hiërarchie aangewend:

  • werkgevers moeten de risico’s voor werknemers in verband met de blootstelling aan specifieke carcinogene of mutagene agentia op het werk identificeren en beoordelen;
  • blootstelling voorkomen waar sprake is van risico's;
  • vervanging door een niet of minder gevaarlijk procedé of chemische agens is vereist wanneer dit technisch mogelijk is;
  • indien het technisch niet mogelijk is carcinogene stoffen te vervangen, moeten zij voor zover dat technisch uitvoerbaar is in een gesloten systeem worden vervaardigd en gebruikt, om blootstelling te voorkomen;
  • wanneer dit technisch niet mogelijk is, moet de blootstelling van de werknemers tot een zo laag mogelijk niveau worden beperkt als technisch uitvoerbaar is.

Naast deze algemene minimumvoorschriften wordt in de richtlijn aangegeven dat:

  • de vaststelling van grenswaarden voor beroepsmatige blootstelling aan carcinogene of mutagene agentia via inademing een belangrijk bestanddeel is van de maatregelen voor de bescherming van de werknemers;
  • deze waarden nog moeten vastgesteld worden voor de chemische agentia waarvoor zulke waarden niet bestaan;
  • de grenswaarden herzien worden wanneer dit op grond van wetenschappelijke gegevens van recentere datum noodzakelijk wordt.

Waarom wenst men de richtlijn te wijzigen?

Op basis van bovenstaande werden 3 specifieke maatregelen voorgesteld:

  • Opneming in bijlage I van de blootstelling bij werkzaamheden aan door een procedé gegenereerd respirabel kristallijn silicastof en vaststelling van een overeenkomstige grenswaarde in bijlage III.
    Voorgestelde grenswaarde voor respirabel kristallijn silica is 0,1 mg/m³.
  • Vaststelling in bijlage III van grenswaarden voor 10 kankerverwekkende stoffen.
  • Herziening van bestaande grenswaarden voor stof van hardhout en vinylchloridemonomeer in het licht van de beschikbare wetenschappelijke gegevens. 

Meer weten?

Wat kan Mensura voor u doen?

  • Risicoanalyse chemische agentia
    De toxicologen van Mensura stellen voor u een risicoanalyse op waarbij eerst een evaluatie gemaakt wordt van de verschillende gevaarlijke producten om nadien te onderzoeken hoe de werknemers deze producten gebruiken. Onze aanbevelingen worden in een gedetailleerd rapport gegoten.
     
  • Metingen chemische agentia
    Mensura biedt hulp bij een objectieve evaluatie van het chemisch risico in uw bedrijf aan de hand van professionele metingen van de lucht en bij het beheer van het chemisch risico. Indien nodig stellen wij preventiemaatregelen voor.
     
  • Opleiding over het chemisch risico
    Onze gespecialiseerde preventieadviseurs geven een opleiding over chemische risico's en hoe ziektes en aandoeningen bij werknemers te voorkomen. U hebt de keuze uit een standaardopleiding of een opleiding waarbij de specifieke chemische risico's van uw onderneming aan bod komen.
     
  • Advies
    Heeft uw onderneming een concrete vraag op vlak van chemisch risico, microbiologie, klimaat, geluid, trillingen, licht…? Dan kunt u bij Mensura terecht voor deskundig advies, op maat van uw bedrijf.

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons