Stuur een gezond sms’je: goed voor de ontvanger én jezelf
Een sms’je met een fijne boodschap - ‘een micromoment van gezonde betrokkenheid’ - kan goed doen.
Een studie naar de effectiviteit van gezondheidsinterventies via sms-berichten duidt op belangrijke positieve effecten. De meeste tekstberichten werden verstuurd in het kader van gewichtsverlies, stoppen met roken, lichaamsbeweging en zelfmanagement bij chronische ziekten. Dit is te lezen in het artikel "Mobile Text Messaging for Health: A Systematic Review of Reviews".
4 tips voor je sms’t
- Elke werknemer hoort graag dat zijn of haar werk wordt gewaardeerd. Uit onderzoek blijkt dat medewerkers die regelmatig positieve feedback ontvangen, gemotiveerd zijn en blijven. Toch wordt het geven van positieve waardering maar spaarzaam gebruikt. En dat is jammer.
Een uiting van waardering werkt alleen als het gemeend en reëel is. Het telt pas echt als je het benadrukt.
- Ook bij sms’en neem je best een actieve lichaamshouding aan, ook al zie je de ander niet. Anders krijg je misschien een sms-nek door een verkeerde of ongunstige houding tijdens het sms’en. Vaak buigen we de nek en kijken naar beneden tijdens het gebruik van de mobiele telefoon. Klachten bestaan uit pijn en stijfheid van de spieren.
- Te veel sms’en - hoe goed bedoeld ook - kan beklemmend werken.
- Sms'jes worden ook vaak fout geïnterpreteerd. Nuances vallen weg als ze (te) snel en (te) kort worden opgesteld. "80 procent van onze communicatie gebeurt non-verbaal, via lichaamstaal en stemintonatie. Bij een sms kan je alleen maar gissen naar de emotie die erachter schuilgaat."
Ook een e-mail of post-it met een welgemeend compliment of aanmoediging helpt!