Strengere grenswaarden voor kankerverwekkende stoffen
De lijst met grenswaarden voor de blootstelling aan kankerverwekkende stoffen kreeg een update. Sinds 31 januari 2020 gelden er lagere limieten. Daarnaast werd kristallijne siliciumdioxide toegevoegd aan de lijst. De aanpassingen komen er op basis van een Europese richtlijn.
Om medewerkers te beschermen tegen kankerverwekkende stoffen, gelden er strikte grenswaarden voor de blootstelling eraan. Die staan opgelijst in de Codex over Welzijn op het Werk. Op basis van een Europese richtlijn paste de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (FOD WASO) de lijst met grenswaarden aan.
Wat verandert er?
- Alle chroom VI-verbindingen krijgen de notatie C, waardoor ze zonder uitzondering als kankerverwekkend worden geclassificeerd.
- De FOD WASO verstrengt ook de grenswaarden van (het grootste deel) van deze stoffen.
- Vanaf 2025 zullen die limieten verder dalen. Bedrijven hebben zo 5 jaar de tijd om zich hierop voor te bereiden.
Nieuw op de lijst: kristallijn siliciumdioxide
Daarnaast werd de inadembare stof kristallijn siliciumdioxide toegevoegd aan de lijst met kankerverwekkende agentia. De stof is namelijk een van de belangrijkste oorzaken van werkgerelateerde longkanker en stoflongziekte. Doordat kristallijn siliciumdioxide onder kankerverwekkende agentia valt, gelden de verplichtingen van Codex, Boek VI, Titel 2: Kankerverwekkende, mutagene en reprotoxische agentia.
Bescherm uw werknemers tegen kankerverwekkende stoffen
Onze dienst Industriƫle Hygiƫne en Toxicologie ondersteunt u onder meer bij het opstellen van een veiligheidsinstructiekaart en voert een grondige risicoanalyse voor chemische agentia uit. Ook voor opleidingen en objectieve metingen kunt u bij ons terecht. We helpen u graag verder via stien.hoydonckx@mensura.be of op het nummer 02/549 71 00.