Start met pmd sorteren als bedrijf en ontvang een premie
Alle bedrijven – van een kmo tot een multinational – zijn verplicht om afval te sorteren. Onder andere pmd moet apart worden ingezameld. Al gebeurt dat in de praktijk niet altijd. Om hen te motiveren toch mee op de kar te springen, voorziet afvalinzamelaar Fost Plus een welkomstpremie voor elke organisatie die start met pmd te sorteren.
In België wordt afval gerecycleerd via ‘bronsortering’: vuilnis wordt op kantoor thuis, op het werk of elders meteen gesorteerd en apart opgehaald. Er zijn verschillende afvalstromen die uw organisatie apart moet houden van het restafval*, al is de kans klein dat ze allemaal in uw bedrijf voorkomen.
* In Vlaanderen zijn er 21 afvalstromen. In Wallonië zijn er 17 en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn dat er 16.
Bron: Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij
Een afvalstroom die hoogstwaarschijnlijk wél aanwezig is op de werkplek, is pmd: plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. Al het pmd-afval hoort thuis in de daarvoor bestemde pmd-zak.
Welkomstpremie van 75 euro
Fost Plus wil organisaties die pmd nog niet apart inzamelen en laten ophalen, een duwtje in de rug geven. Concreet voorziet de afvalinzamelaar een eenmalige welkomstpremie van 75 euro per ondernemingsnummer.
Om te genieten van de premie, doorloopt u 3 stappen.
- Neem contact op met een erkende afvalpartner. De kans is reëel dat uw huidige afvalpartner erkend is.
- Sluit een contract af met de afvalpartner voor de ophaling van het pmd-afval, en dat voor 31 december 2020.
- Uw afvalpartner helpt bij de afhandeling, waardoor u de premie ontvangt.
Waarom pmd apart inzamelen?
De milieuwetgeving verplicht bronsortering. Houdt u zich niet aan de regels, dan kan een inspecteur uw organisatie een aanmaning of proces-verbaal geven, met mogelijk een boete als gevolg.
Maar met sorteren vermijdt u niet alleen financiële sancties: door aandacht te besteden aan recycleren, geeft u het imago van uw onderneming ook een boost. Kortom: een echte win-win.
Een helpende hand nodig?
Wist u dat bepaalde bedrijven vanaf 2021 ook keukenafval, etensresten en levensmiddelenafval apart moeten inzamelen? Mensura geeft u advies op maat om uw milieuvoorschriften correct na te komen. Bij een specifieke vraag kunt u contact opnemen via +32 11 26 99 92 of milieu@mensura.be.