Mensura ondersteunt postgraduaat mentaal welzijn op het werk

19-08-21

Goed nieuws voor organisaties die aan de slag willen met de mentale gezondheid van hun medewerkers. Vanaf eind september start de Hasseltse PXL Hogeschool met een postgraduaat Mentaal Welzijn op het Werk.

Psychosociaal preventieadviseur Anneleen Vanlook zet als één van de enthousiaste docenten haar schouders onder de opleiding. We klopten bij haar aan voor een woordje uitleg.

Voor wie is deze opleiding bedoeld?

Anneleen Vanlook: “Dit postgraduaat richt zich op iedereen die een rol speelt in het welzijnsbeleid van een organisatie: HR-professionals, interne preventieadviseurs, beleidsmedewerkers, vertrouwenspersonen, vakbondsleden, zaakvoerders… Tijdens de lessen duiken we in tal van actuele onderwerpen rond mentaal welzijn op het werk. Maar we gaan ook verder: deelnemers krijgen tools aangereikt om zelf een welzijnsbeleid uit te werken voor hun organisatie. Dat laatste is dan ook het eindwerk voor de opleiding. Geen examens of proeven, maar wel een uitgewerkt beleid waar zij en hun organisatie mee aan de slag kunnen gaan.”

Wat is volgens jou het belang van dit nieuwe postgraduaat?

Anneleen: “De relevantie van mentaal welzijn op de werkvloer kent een enorme stroomversnelling. We praten zelden over ons werk als louter ‘werk’, we hebben het over work-life balance, over toxische relaties op de werkvloer, over ontplooiingskansen en wat we kunnen doen om gezond met werkstress om te gaan. Veel organisaties zijn bereid om te werken aan een gezonde bedrijfscultuur. Maar het is niet altijd gemakkelijk om te weten waar je moet beginnen. Experten inschakelen doe je niet gratis en sommige organisaties zien zich genoodzaakt om zelf uit te zoeken wat wel en niet werkt. Dat is soms lastig als je een aantal kaders mist. En die reiken we aan tijdens het postgraduaat.”

Is deze opleiding uniek in zijn soort?

Anneleen: "Het is het eerste postgraduaat dat zo gericht focust op mentaal welzijn op de werkvloer én dat breed toegankelijk is. Er is namelijk geen vooropleiding vereist, de opleiding is erg praktijkgericht, ze is korter van duur en betaalbaarder dan de specialisatie-opleiding tot psychosociaal preventieadviseur. Tegelijk is de opleiding ook een pak uitgebreider dan de opleiding voor vertrouwenspersonen, waar vooral gefocust wordt op het voeren van vertrouwensgesprekken.

Dit postgraduaat focust op het ontwerpen van een eigen psychosociaal welzijnsbeleid. Het is daarom een interessant alternatief voor organisaties die niet groot genoeg zijn om een eigen interne psychosociaal preventieadviseur aan te stellen. Dankzij dit postgraduaat kunnen zij toch de kennis en tools in huis halen om een sterk beleid op poten te zetten.”

Waarom zet jij als preventieadviseur mee je schouders onder dit project?

Anneleen: “Het blijft zo dat je als extern adviseur meestal langskomt als er problemen zijn. Ons doel is altijd om klanten verder te helpen, maar we willen graag meer doen dan alleen maar brandjes blussen. We willen hen empoweren om preventief aan de slag te gaan met de psychosociale risico’s om zo onszelf in het beste geval onnodig te maken. Net daarom vind ik deze opleiding een meerwaarde. Je krijgt de kans om heel preventief en praktijkgericht te werken en binnen de organisatie structuren op te zetten die autonoom kunnen werken.”

Wat is jouw rol als docent precies?

Anneleen: “Zelf coördineer ik de eerste module voor deze opleiding: Werkbaar Werk. Die module focust op het leggen van de basis – wetgeving, beleid, psychosociale risico’s – wat helemaal in lijn ligt met waar wij als psychosociaal preventieadviseurs dagdagelijks mee bezig zijn. Ik ontwerp de inhoud van de lessen binnen deze module en stem deze af met de coördinatoren van de andere modules. De lessen worden verdeeld tussen mijzelf en collega’s waar we ons enthousiasme zullen trachten over te dragen op de cursisten en onze praktijkervaringen delen. Ik vind het dan ook heel fijn dat PXL en Mensura hiervoor samen in zee gaan!”

Meer informatie of inschrijven? Check de website van PXL Hogeschool Hasselt.

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons