Pilootproject: chronisch ziek én professioneel actief

30-06-15

Activ84worK laat personen met een chronische inflammatoire darmziekte toe professioneel actief te blijven via telewerk. Dit initiatief – een samenwerking tussen AbbVie, Mensura, Proximus, SD Worx en UZ Leuven, en ondersteund door de Crohn & Colitis ulcerosa Vereniging – verbetert het welzijn van de patiënt en de tevredenheid van de werkgever, en formuleert een concreet antwoord op een politiek heet hangijzer: de evolutie naar een duurzamere gezondheidszorg.

 

Brussel, 30 juni 2015 –Het pilootproject Activ84worK speelt in op de behoefte van personen met een chronische inflammatoire darmziekte om hun professionele inzetbaarheid en arbeidsomstandigheden te verbeteren. Hun optimaal functioneren op de werkvloer wordt vaak ernstig beknot door fysieke klachten en ongemakken, schroom, stigmatisering, sociaal isolement, enz. Bovendien weegt deze problematiek op de Belgische sociale zekerheid. Via ‘job sculpting’ plaatst Activ84worK wat patiënten, ondanks hun ziekte, kunnen centraal in plaats van wat ze niet kunnen.

Concreet voorziet het project Activ84worK in de nauwgezette opvolging en ondersteuning van 20 patiënten met de ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa gedurende 8 maanden. Deze chronische ontstekingsziekten van de darmen treffen vooral het actieve deel van de bevolking (tussen 15 en 40 jaar) en hebben, wanneer de ziekte niet onder controle is, als voornaamste symptomen: diarree (tot 20 keer/dag), buikpijn, gewichtsverlies, koorts en vermoeidheid. Uit een enquête blijkt dat bijna 40% van deze patiënten minstens 1 keer van job of functie veranderde omwille van zijn aandoening en dat 59% zich verhinderd voelt om professioneel te groeien.

Een oplossing voor chronische patiënten

“De technologische mogelijkheden van vandaag maken het, mits enige flexibiliteit van de werkgever, bijzonder eenvoudig om aan teleworking te doen, zonder daarbij in te boeten op het werk dat moet geleverd worden”, getuigt Daniëlle Staes, voorzitster van de Crohn & Colitis ulcerosa Vereniging.

“Deze oplossing laat onze patiënten toe om actief te blijven op de arbeidsmarkt, hetgeen hun gevoel van eigenwaarde verhoogt en hun sociale integratie bevordert. Voortbouwend op de bekomen wetenschappelijke resultaten kan dergelijk initiatief doorgetrokken worden naar andere chronische ziektes en kunnen aanbevelingen worden geformuleerd voor werkgevers om in te zetten op de mogelijkheden van personen met een chronische ziekte in plaats van op hun beperkingen.”

Surf naar www.ccv-vzw.be voor de getuigenis van Dries die al sinds april 2015 meedoet aan Activ84worK en advies heeft voor andere patiënten.

Inschrijven kan nog

Geïnteresseerde Crohn- of Colitis ulcerosa-patiënten kunnen zich nog steeds aanmelden om aan dit pilootproject deel te nemen via activ84work@novellashealthcare.eu. Een verpleegkundige neemt dan telefonisch contact op met de patiënt om alle details van het pilootproject toe te lichten en te bespreken of die persoon in aanmerking komt om deel te nemen. Die verpleegkundige zal ook contact opnemen met de werkgever om het pilootproject uit te leggen. De gegevens van de patiënten worden uiteraard vertrouwelijk behandeld.

Voor meer informatie kunnen patiënten ook bij de Crohn- en Colitis Ulcerosavereniging terecht via oproep.ccv.vzw@gmail.com.

Verschillende partners bundelen hun krachten

Activ84worK is een samenwerking van verschillende partners:

  • AbbVie: initieerde en faciliteert dit project;
  • Mensura: organiseert een trainingsdag voor de werkgevers, treedt op als tussenpersoon en publiceert een wetenschappelijk artikel;
  • Proximus: zorgt voor de technische ondersteuning en expertise met betrekking tot de nodige IT-infrastructuur;
  • SD Worx: ondersteunt de communicatie tussen de patiënten en werkgevers, verzamelt data en meet de impact;
  • UZ Leuven: staat in voor de medische en wetenschappelijke ondersteuning en coördineert de selectie van de patiënten;
  • patiëntenorganisatie CCV (Crohn & Colitis ulcerosa Vereniging): adviseert en begeleidt de patiënten.

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons