Peil naar de status van uw welzijnsbeleid
Sinds het Koninklijk Besluit van 27 maart 1998 betreffende het beleid inzake het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van het werk, is iedere onderneming verplicht een dynamisch risicobeheersingssysteem (DRBS) te ontwikkelen.
Dit DRBS heeft tot doel de planning van de preventie en de uitvoering van het beleid met betrekking tot het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk mogelijk te maken. Voor vele kleine en middelgrote ondernemingen, waar vaak een fulltime of opgeleide preventieadviseur ontbreekt, is dit een zware opdracht. Anderzijds kan het voor grotere bedrijven interessant zijn om nog eens een volledig overzicht te verkrijgen betreffende de naleving van het welzijnsbeleid. Hiervoor kunnen zij een beroep doen op Mensura.
Een welzijnsaudit van uw organisatie peilt met behulp van een vragenlijst en een werkplaatsbezoek, naar de status van uw welzijnsbeleid. Van hieruit kan een gerichte risicoanalyse in één of meer welzijnsdomeinen starten.
De audit bestaat uit twee delen en heeft de bedoeling in kaart te brengen hoeverre het bedrijf in orde is met de toepassing van de welzijnswet in de verschillende domeinen. In een eerste deel wordt samen met een verantwoordelijke van het bedrijf nagegaan in welke mate een aantal ‘administratieve’ en ‘organisatorische’ verplichtingen (procedures, documenten, …) in overeenstemming zijn met de op uw bedrijf van toepassing zijnde wetgeving. In een tweede luik gebeurt een rondgang op de werkvloer om de manifeste knelpunten in kaart te brengen.
Voordelen
- Op een snelle, gestructureerde wijze uw organisatie op het gebied van welzijn doorlichten om de niet-conformiteiten met de wetgeving op te sporen en prioriteiten in uw welzijnsbeleid vast te leggen.
- U krijgt op voorhand een overzicht van de documentatie die ter beschikking dient te zijn op de dag van de audit.
- Er wordt een bezoek gebracht aan één werkplaats om een zicht te krijgen op de reële arbeidssituaties. Op basis van deze screening wordt beslist of meer en diepgaandere analyses van de arbeidsplaatsen nodig zijn. Deze diepgaandere analyses maken geen deel uit van de audit maar worden wel opgenomen in de prioriteiten stelling.
- In een rapport (projectplan) wordt duidelijk aangegeven waar de eventuele hiaten in het welzijnsbeleid zich voor doen in uw organisatie. Tevens wordt dan beslist wat enerzijds intern in het bedrijf kan uitgevoerd worden en anderzijds wat door de externe dienst dient uitgevoerd te worden.
- Dit projectplan kan dienen als eerste aanzet voor het globaal preventieplan.
- In de adviezen worden concrete voorstellen geformuleerd om deze hiaten aan te pakken. Deze adviezen zullen meestal betekenen dat risicoanalyses uitgevoerd dienen te worden in één of meer domeinen van de welzijnswet.
Voor het gebruiken van deze lijst is een belangrijke kennis vereist van de diverse mogelijkheden om een dynamisch managementsysteem voor risicobeheersing praktisch toe te passen in een onderneming. Bovendien is ook een grondige kennis van de welzijnswetgeving een absolute noodzaak. Deze belangrijke kennis en ervaring is nodig om op een verantwoorde wijze te kunnen verifiëren of de vraagstelling in voldoende mate wordt ingevuld in de desbetreffende onderneming. Deze ‘audit’ wordt in principe uitgevoerd door een preventieadviseur van de afdeling risicobeheersing. De vragenlijst is opgebouwd uit verschillende hoofdstukken met algemene thema's en subhoofdstukken met specifieke onderdelen die vallen onder het algemene thema.
Elk subhoofdstuk bevat een serie vragen met betrekking tot het welzijn op het werk.
Het resultaat voor uw bedrijf is een gedegen doorlichting van uw welzijnsbeleid die u toelaat de juiste prioriteiten te stellen.