Nog steeds 1 op 3 werknemers rookt

31-01-18

Na 10 jaar rookverbod op openbare plaatsen – zoals de werkplek, scholen en horeca – maakt Mensura de balans op: hoeveel invloed heeft deze maatregel op het rookgedrag van Belgische werknemers?

De schadelijke gevolgen van roken op de gezondheid zijn gekend: niet-rokers hebben een hogere levensverwachting en zijn tijdens die gewonnen jaren ook minder gevoelig voor kwaaltjes. Het rookverbod op openbare plaatsen werd daarom de afgelopen jaren alsmaar verder uitgebreid, met als resultaat een lichte daling in het rookgedrag bij de werkende bevolking.

Toch is die dalende trend nog altijd voor verbetering vatbaar. Werkgevers kunnen daarin een belangrijke rol spelen. 

De cijfers

Ondanks het verbod rookte in 2017 nog ruim een derde van de werknemers. Hoe jonger, hoe meer er wordt gerookt (39% bij -35-jarigen, 27% bij 55-plussers). Mannen (38%) roken ook meer dan vrouwen (26%).

Daarnaast verschilt het aandeel rokers tussen verschillende sectoren: dat is het hoogst in de bouw- en horecasector (42%) en het laagst in de zorg- en chemiesector (26%).

Het belang van een slim rookbeleid

Werkgevers hebben er alle belang bij dat hun medewerkers gezond zijn en blijven. Rokers zijn immers vaker dan niet-rokers ongepland afwezig.

Erik Carlier, Directeur Health bij Mensura: “Bij het uitbouwen van een gezondheidsbeleid kan een slimme aanpak tegen roken zeker niet ontbreken. Voorzie leefstijladvies, duidelijke informatie over de schadelijke gevolgen van roken en de mogelijkheden voor rookstopbegeleiding in uw beleid.”


Maak werk van uw gezondheidsbeleid

Mensura helpt u om een effectief gezondheidsbeleid op te stellen, inclusief een aanpak tegen roken. Neem vrijblijvend contact met ons op.


Ondersteun je medewerkers met rookstopbegeleiding.

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons