Nieuwe veiligheidsregels omtrent elektromagnetische velden

16-08-16

Op 10 juni 2016 publiceerde het Belgisch Staatsblad een nieuw koninklijk besluit dat medewerkers beter moet beschermen tegen de risico’s van elektromagnetische straling op de werkvloer. Het KB, genomen op 20 mei 2016, zet de Europese richtlijn 2013/35/EU officieel om in Belgisch recht.

Elektromagnetische velden op de werkvloer

In het dagelijkse leven worden we voortdurend blootgesteld aan elektromagnetische velden of straling. Niet alleen bij het gebruik van mobiele apparaten, beeldschermen en radarsystemen, maar ook bij het gebruik van elektrische huishoud- en medische apparatuur.

Nieuwe richtlijnen

Om medewerkers beter te beschermen tegen de gevaren van een te hoge blootstelling aan elektromagnetische straling, werd op 20 mei een koninklijk besluit met nieuwe veiligheidsregels en preventiemaatregelen opgesteld. Het besluit heeft betrekking op elektromagnetische velden met frequenties tot 300 gigahertz (300 GHz).

Het KB bundelt onder meer de nieuwe richtlijnen in verband met:

  • het toepassingsgebied van de regelgeving;
  • de grenswaarden van de blootstelling;
  • de te volgen risicoanalyse;
  • de te nemen preventiemaatregelen;
  • de voorlichting en opleiding van medewerkers;
  • de gevallen waarin afwijkingen van het besluit toegelaten zijn.

Wordt vervolgd

Om uw huidige veiligheidsmaatregelen te kunnen aftoetsen aan de nieuwe wettelijke vereisten, is het voorlopig nog wachten op de concrete invulling van het KB.  Hou alvast de Mensura-blog in de gaten, waarop u alle informatie en enkele praktische tips mag verwachten.

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons