Nieuw KB ergonomie treedt op 25 mei in werking
Het KB voor ergonomie op het werk en preventie van musculoskeletale aandoeningen (MSA) is op 15 mei 2024 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Op 25 mei treedt deze regelgeving in werking. Wat zijn de belangrijkste elementen?
Een groot aantal werknemers kampt met langdurige aandoeningen van musculoskeletale aard. Het KB past daarom boek VIII van de welzijnscodex op het werk – over ergonomie en musculoskeletale aandoeningen voorkomen – aan.
Compleet wettelijk kader
Het nieuwe KB creëert een compleet wettelijk kader voor MSA-preventie.
De belangrijkste elementen zijn de volgende:
- De werkgever moet rekening houden met de ergonomie op het werk vanaf het ontwerpen en inrichten van nieuwe werkposten, maar ook bij het aanpassen van bestaande werkposten.
- De werkgever moet een preventiebeleid voeren.
- Via een jaarlijkse oplossingsgerichte risicoanalyse moet dit preventiebeleid regelmatig worden geëvalueerd en geactualiseerd
- De rol van de preventieadviseur-ergonoom als expert binnen dit preventiebeleid wordt gespecifieerd
Gratis webinar ‘Nieuwe wetgeving over ergonomie’ door FOD Werkgelegenheid
Komen aan bod in dit webinar:
- uitleg over de nieuwe wetgeving
- risicoanalyse en preventiemaatregelen om te komen tot ergonomisch ontworpen of aangepaste werkplekken
- de rol van al wie betrokken is bij het preventiebeleid
- de nieuwe verplichtingen op het vlak van opleiding en informatieverspreiding voor werknemers en hun vertegenwoordigers
- de aanpak van de inspecteurs van het Toezicht op het Welzijn op het Werk rond de nieuwe wetgeving
- een overzicht van de beschikbare tools en brochures ter ondersteuning van de ontwikkeling en versterking van het welzijnsbeleid
Het webinar vond plaats op 27 mei, maar de info kan je nog downloaden op deze pagina.
Meer aandacht voor ergonomie
Gerrit Pollentier, verantwoordelijke Ergonomie bij Mensura: “De aanpassingen die het KB doorvoert zijn een positieve zaak: het versterkt verder de aandacht voor ergonomie en preventie van MSA. De verplichting tot risicoanalyse ergonomie is niet nieuw, maar de wetgeving zal nu van toepassing zijn op alle ergonomische risico’s, en niet louter op beeldschermen, manueel hanteren van lasten en staand werken.”
“Nieuw is ook dat bij elk nieuw ontwerp of bij een wijziging aan de werkpost aandacht voor ergonomie verplicht wordt. Dat is een goede zaak, want de impact van ergonomisch advies is dan het grootst, net zoals bij andere welzijnsdomeinen.”
“Wanneer er bij bepaalde analyses te veel complexiteit of niet de juiste competentie intern aanwezig is, moet de werkgever de preventieadviseur-ergonoom betrekken. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij ontwerpadvies maar ook bij specifieke en oplossingsgerichte risicoanalyses.
Ergonomische ondersteuning nodig? Laat het weten!
Ergonomisch advies bij (her)ontwerp van de werkplek krijgt meer aandacht in de nieuwe wetgeving. Een mooi voorbeeld van wat dat kan inhouden is wat we samen met Kringwinkel Antwerpen realiseerden. Bekijk hier de video of lees de testimonial.
Ook voor vragen over of ondersteuning bij risicoanalyse ergonomie helpen we je graag verder. Neem via onderstaand formulier vrijblijvend contact met ons op.