Nieuw beleid voor griepvaccins: chronische zieken, ouderen, zorgsector en zwangere vrouwen krijgen voorrang
Nooit eerder was de vraag naar griepvaccins zo groot. Om overbelasting van de gezondheidszorg te vermijden en de meest kwetsbare personen te beschermen, verandert de overheid de fasering van de griepcampagne. Concreet krijgen zwangere vrouwen, 65-plussers, chronische zieken en zorgpersoneel voorrang.
Voor het komende griepseizoen zal België 2,9 miljoen vaccins beschikbaar hebben. Dat is méér dan de vorige jaren. Ongeveer de helft van de beschikbare vaccins is al verdeeld onder de prioritaire doelgroepen (zoals ouderen en zwangere vrouwen), maar ook de resterende vaccins zullen nodig zijn om hen te beschermen.
De veranderingen in een notendop
Daarom herbekeek de overheid de fasering van de griepcampagne. Eén specifieke risicodoelgroep (zie kader hieronder) krijgt absolute voorrang. Daarna volgen – mogelijks, na een evaluatie binnen 1 maand - personen tussen 50 en 65 jaar die niet tot de eerste risicodoelgroep behoren. De tweede fase, bedoeld voor de rest van de bevolking (jonger dan 50 jaar), wordt geannuleerd. Deze nieuwe fasering treedt onmiddellijk in werking.
Wie maakt deel uit van de eerste risicodoelgroep?
- alle zwangere vrouwen, ongeacht de fase van de zwangerschap
- personen boven de 65 jaar*
- personen met een onderliggende chronische aandoening, ook indien gestabiliseerd, van de longen (inclusief ernstige astma), het hart (uitgezonderd hypertensie), de lever, de nieren, aan metabole aandoeningen (inclusief diabetes), je hebt een BMI >35, je lijdt aan neuromusculaire aandoeningen of aan immuniteitsstoornissen (natuurlijk of geïnduceerd)*
- personeel uit de gezondheidssector.
* Ook de personen die met iemand uit deze doelgroep onder hetzelfde dak wonen, krijgen voorrang, net als wie samenwoont met kinderen jonger dan 6 maanden.
Evaluatie na één maand
Eind november evalueert de overheid de vaccinatiegraad van deze eerste risicogroep. Daarna kunnen – indien mogelijk – ook personen tussen 50 en 65 jaar zich laten vaccineren. Tot dan kunnen zij geen vaccin krijgen. Uitzonderingen zijn niet mogelijk en de FOD Gezondheid controleert streng. De tweede fase, die gericht was op de rest van de bevolking (jonger dan 50 jaar) en die op 15 november van start zou gaan, wordt geannuleerd.
Wat betekent dit voor uw organisatie indien u griepvaccins bestelde ?
Behoort u niet tot de zorgsector, dan is Mensura genoodzaakt de geplande vaccinaties bij u te annuleren vanaf woensdag 4 november. U wordt hiervan rechtstreeks op de hoogte gebracht via mail of telefoon.
Voor uw werknemers die tot de prioritaire risicodoelgroep behoren werken we een apart proces uit. We communiceren hier zo snel mogelijk per mail of telefoon over. Mensura factureert dit jaar enkel de vaccins die effectief toegediend werden.