Misverstanden over privacy op de werkvloer? Geen nood, de Privacycommissie geeft ook antwoord over welzijnsaspecten
Omdat er steeds zoveel misverstanden bestaan inzake privacy op de werkvloer, kan u op de site van de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer nu terecht voor antwoorden. Ook een aantal aspecten zijn relevant voor mensen die zich bezighouden met welzijn op het werk.
Alcohol- en drugtesten op de werkvloer?
Wanneer een werkgever op basis van uiterlijke merkbare signalen een vermoeden heeft dat een werknemer onder invloed van alcohol of drugs is, zou hij kunnen overwegen om de werknemer een alcohol- of drugstest te laten ondergaan om zo bewijsmateriaal te verzamelen. Maar mag een werkgever dit zo maar doen? Is het verplicht ondergaan van deze test geen inbreuk op de privacy van de werknemer? De website van de Privacycommissie geeft antwoorden.
Gezondheidsgegevens
De werkgever is vooreerst verplicht om alle maatregelen te nemen die nodig zijn voor de gezondheid en het welzijn van zijn werknemers op het werk. Het is echter de arbeidsgeneesheer die nagaat hoe het staat met de gezondheid en die de (toekomstige) werknemers aan een gezondheidstoezicht onderwerpt en beslist of ze (nog steeds) geschikt zijn voor het uitoefenen van hun job. Hij zal de werkgever enkel meedelen of een werknemer geschikt is of niet, maar hij zal nooit informatie meedelen met betrekking tot een eventuele ziekte of aandoening.
Camerabewaking
Voor welke doeleinden mag er camerabewaking gebeuren? Hoe lang mogen de beelden bewaard worden? Mogen de beelden wel bewaard worden? De Privacycommissie legt het je haarfijn uit.
Bron
Kluwer Sentral – Nieuws – 11/02/2015