Leeft u de reglementaire meldingsplicht inzake asbestverwijdering als werkgever na?

14-07-15

Dit is één van de vele kernvragen rond asbest die nog steeds actueel is. De sociale partners van de Vaste Commissie Bouw van de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk sloten in dit kader een asbestmemorandum (18 juni 2015). Het memorandum legt de vinger op een aantal zwakke plekken betreffende asbestverwijdering.

Meldingsplicht asbest

Bij blootstelling aan asbest onder andere bij verwijdering dient de blootstelling gemeld te worden aan de toezichthoudende ambtenaar van FOD WASO en aan de preventieadviseur-arbeidsgeneesheer. De Vaste Commissie Bouw geeft aan dat de reglementaire meldingsplicht voor asbestverwijdering onvoldoende wordt nageleefd en dat er onvoldoende toezicht is op die naleving.

Asbestinventaris onbestaand of verouderd

Ofwel ontbreekt de asbestinventaris ofwel is hij verouderd. Een goede en actuele asbestinventaris is een cruciale sleutel bij de renovatie van gebouwen. Zowel de aannemer als de veiligheidscoördinator zouden moeten beschikken over een asbestinventaris. Een asbestinventaris dient correct opgemaakt te worden.

Daarom dringt de Vaste Commissie Bouw erop aan dat er een erkenning komt voor personen, instellingen of ondernemingen die asbestinventarissen maken.

Passende opleiding voor werknemers en onvoldoende kennis inzake asbestverwijdering wegwerken

Het memorandum legt de nadruk op een aantal aandachtspunten:

  • Aannemers die in de sector werken (dakbedekkers, installateurs van verwarmingsinstallaties…) leven de regels over eenvoudige handelingen bij asbestverwijdering onvoldoende na.
  • Tewerkgestelde werknemers zijn vaak niet in staat de taal van de informatie en van de opleiding te begrijpen.
  • FOD WASO dient een lijst te publiceren met ondernemingen die hun werknemers een passende opleiding hebben laten volgen. Deze werknemers zijn hierdoor in staat om de instructies te begrijpen voor asbestverwijdering met de techniek van de eenvoudige handelingen.
  • De mogelijkheid moet voorzien worden om een onderneming te laten schrappen van deze lijst in bepaalde gevallen (bv. het tewerkstellen van werknemers zonder gepaste opleiding of wanneer geen correcte preventiemaatregelen worden genomen bij het verwijderen van asbestcement).
  • De inhoud van de opleiding moet goedgekeurd worden door FOD WASO en een evaluatie van de deelnemers bij afloop van de opleiding is aanbevolen.

 

Nog meer weten? Lees dan het volledige memorandum of je kan ook het artikel van Mensura raadplegen op de klantenwebsite: Beschikt u over een asbestinventaris?

Bronnen

Wat kan Mensura voor je doen?

Mensura zorgt voor een wettelijk document dat de asbest in het bedrijf inventariseert,

de toestand van het aangetroffen asbest beschrijft en de beheersmaatregelen aangeeft die nodig zijn om in alle omstandigheden de gezondheid van het personeel te garanderen.

Mensura maakt werknemers bewust van de gevaren van asbesthoudende materialen en geeft gedragsregels mee om met deze gevaren correct om te gaan.

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons