Kunnen werknemers met een burn-out bij de arbeidsgeneesheer terecht?

19-02-16

Een burn-out is niet alleen slecht nieuws voor uw werknemer, ook uw bedrijf draagt er de gevolgen van. Wat u als werkgever tegen burn-outs kan beginnen? Volgens onderzoek door dr. Flore van den Broeck, Mensura EDPB, motiveert u werknemers het best om eerst de bedrijfsarts te raadplegen. U kunt daarnaast ook heel wat preventieve maatregelen nemen.

Wanneer is iemand ‘opgebrand’?

Een burn-out hangt samen met veel factoren, zoals uitputting, slaapstoornissen, angst, prikkelbaarheid, isolement, werkdruk enzovoort. Het is echter vaak moeilijk om een duidelijk oorzakelijk verband aan te tonen tussen die factoren en de burn-out.

Te rade bij de arbeidsgeneesheer

Vaak bestaat de optimale ondersteuning voor werknemers met een burn-out uit een samengestelde hulpverlening. Dan krijgt de werknemer hulp van een pluridisciplinair team: de huisarts, een psycholoog, een maatschappelijk werker ... Maar de werknemer begint het best met een bezoekje aan de arbeidsgeneesheer:

  1. Merkt de arbeidsgeneesheer een probleem op, dan adviseert hij de werknemer.
  2. De arbeidsgeneesheer kan de werknemer ook aanraden om contact op te nemen met de interne dienst voor psychosociale risico’s op het werk of met een externe hulpverlener (bv. een psycholoog of arts).
  3. De arbeidsgeneesheer kan de situatie uitleggen aan de werkgever, en houdt daarbij rekening met de anonimiteit.

De preventiemaatregelen die daarna worden voorgesteld, helpen zowel de werknemer als de werkgever vooruit.

Welke preventiemaatregelen?

  1. U kan primaire maatregelen nemen om de oorzaken van burn-outs in uw bedrijf te elimineren. Voorbeelden zijn: een betere werkomgeving, timemanagement en optimale communicatie.
  2. U kan ook secundaire maatregelen nemen om de symptomen van een burn-out snel te identificeren en op tijd in te grijpen. Voorbeelden: risicoanalyses en regelmatige, medische en psychologische check-ups van werknemers.
  3. Ten slotte kan u tertiaire maatregelen nemen om de gevolgen van burn-outs te beperken. Een voorbeeld is het aanmoedigen van de werknemer om terug te keren naar het werk.

De preventiemaatregelen worden efficiënter naarmate ze worden gepersonaliseerd, herhaald of continu voortgezet.

Meer informatie

In haar onderzoek benadert dr. Flore van den Broeck de problematiek van burn-outs vanuit verschillende invalshoeken. Ze legt de bestaande wetenschappelijke literatuur naast haar eigen ervaringen en studies op het terrein. Zo voerde ze een statistische analyse uit bij 62 werknemers.

Wat zegt de wet?

Dankzij de wetgeving over de preventie van psychosociale risico’s op het werk is de aandacht voor burn-outs sterk toegenomen. Die wet stelt dat werkgevers de nodige maatregelen moeten nemen om de psychosociale risico’s op het werk te verminderen. Maar ook om de schadelijke gevolgen van die risico’s te voorkomen of te beperken.

Hoe kan Mensura u helpen?

Van opgebrand naar opgeladen voor werk én privé? Neem contact op met je arbeidsgeneesheer, het departement gezondheidstoezicht of de dienst psychosociale risico's.

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71Mail ons