Bijna 50% van inbreuken op bouwwerven te wijten aan risico op vallen van hoogte

29-07-24

Bijna 50% van de inbreuken op arbeidsveiligheid op bouwwerven heeft te maken met het risico op vallen van hoogte. Dat blijkt uit de laatste arbeidsinspectiecampagne van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (WASO) in juni 2024.


Op de 174 geïnspecteerde bouwplaatsen werden 452 inbreuken vastgesteld, waarvan 110 bevelen voor stopzetting van activiteiten werden opgesteld. 49% van die inbreuken had te maken met het risico op vallen van hoogte. Denk aan het gebrek aan steigerconstructies of het ontbreken van collectieve beschermingen aan randen van open verdiepingen, dakranden,...

Vallen van hoogte is de voornaamste oorzaak van ernstige arbeidsongevallen met blijvende letsels en dodelijke arbeidsongevallen. Dat hier ook de meeste inbreuken rond vastgesteld werden, is verontrustend.

Een tweede conclusie uit de arbeidsinspectie, is dat 12% van de inbreuken betrekking hadden op het bewerken van bouwmaterialen met kwarts. Zo werd er onvoldoende rekening gehouden met watertoevoer of stofafzuiging op de slijpschijf, zaagmachine, ...

Hoewel een val op hoogte onmiddellijke gevolgen heeft, heeft de blootstelling aan kwarts pas op latere leeftijd een impact maar is die ook zeer ernstig en onomkeerbaar.