Hoe overbrug je de overgang van winteruur naar zomeruur?
In het weekend van 28 op 29 maart is het weer zover. Het zomeruur staat voor de deur. Door de klok een uur vooruit te draaien, hoopt men langer van het daglicht te genieten en zo energie te besparen. Welke invloed heeft de omschakeling op ons functioneren?
Nachtrust
De werknemer slaapt een uur minder. Hij is minder uitgerust en kans op fouten neemt toe, vooral bij opdrachten die een grote precisie of hoge waakzaamheid vragen. Arbeidsongevallen en verkeersongevallen zijn dan niet veraf.
Bioritme
Je biologische klok heeft kennelijk licht nodig om in de pas te blijven lopen. Hierbij spelen allerlei hormonen een rol. Zo produceert de pijnappelklier als het donker is het hormoon melatonine, wat je slaperig maakt. Licht remt de productie van melatonine juist af. Licht stimuleert bovendien de aanmaak van cortisol en adrenaline, hormonen die je wakker en alert houden. Bij overschakeling van winter- naar zomeruur en omgekeerd dient het lichaam telkens die overgang te maken.
Tips & tricks om de overgang goed te maken
- Zelfs als de snooze-knop lonkt van de wekker, meteen opstaan is de boodschap. Zet de wekker aan de andere kant van de slaapkamer.
- Bij het ontwaken: doe meteen de gordijnen open, maak een ochtendwandelingetje of ga direct buiten sporten als je daar tijd voor hebt. Licht remt de aanmaak van melatonine en stimuleert de productie van ‘waakhormonen’. Kortom, van zon word je goed wakker.
- Sluit het licht zo veel mogelijk buiten ’s avonds, zodat je lichaam melatonine gaat aanmaken. Verduisterende gordijnen kunnen helpen. Tv, tablet, telefoon, pc en kunstlicht kort voor het slapengaan houden je uit je slaap.
- Vind je vooral die eerste maandagochtend in de zomertijd lastig, sta dan op zondag alvast extra vroeg op.
- Stel uiterst gevaarlijke werkzaamheden uit.