FANC wordt bevoegd voor dosimetrisch toezicht
Op 10 maart 2014 verscheen in het Belgisch Staatsblad de ‘wet van 26 januari 2014 betreffende de bescherming van de bevolking en van het leefmilieu tegen de uit ioniserende stralingen voortspruitende gevaren en betreffende het FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle) wat betreft het dosimetrisch toezicht’.
Vereenvoudiging
De nieuwe wet moet zorgen voor een betere bescherming van ‘werkers’ die zijn blootgesteld aan ioniserende stralingen. Momenteel valt de centrale registratie van de dosimetrische gegevens onder de bevoegdheid van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (WASO), maar met de verschijning van de nieuwe wet wordt deze bevoegdheid bij het FANC geplaatst.
Ruim toepassingsgebied
Het dosimetrisch toezicht is niet alleen van toepassing op personen die tewerkgesteld zijn en blootgesteld worden aan ioniserende straling, maar ook op zelfstandigen, leerjongens, stagiairs of studenten. Het gaat dus om iedereen die wordt blootgesteld in het kader van een beroepsmatige opdracht (zelfs tijdelijk), met inbegrip van de beroepsopleidingen. Zelfs de personen die opdrachten uitvoeren in een inrichting waarin ze niet zijn tewerkgesteld of niet permanent werken, worden opgenomen in het blootstellingsregister. Het toezicht is ook van toepassing op buitenlandse werknemers.
Dosimetrische gegevens, inhoud en toegang van het blootstellingsregister en stralingspaspoorten
De dosimetrische gegevens worden jaarlijks overgemaakt aan het FANC. De gegevens van elke werknemer worden opgenomen in een persoonlijke blootstellings-en ontsmettingstabel volgens de klasse van de inrichting I, II of III. Tijdens het werk moeten de werknemers verplicht een dosimeter dragen, die continu de blootstelling aan straling registreert.
Alle gegevens betreffende het dosimetrisch toezicht van de werkers worden door de nieuwe wet gecentraliseerd in één databank die wordt beheerd door een onafhankelijke regulator, het FANC. De oprichting en het beheer van het blootstellingsregister (bevat gegevens waarvan kan worden nagegaan of de ‘werker’ niet aan te hoge dosislimieten werd blootgesteld) is de bevoegdheid van het FANC. De toegang tot de gegevens in het blootstellingsregister is onbeperkt voor de federale overheidsdiensten belast met de controle in het kader van de wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers.
Een andere opdracht van het FANC is het afleveren van stralingspaspoorten aan de werkers die in het buitenland opdrachten uitvoeren waarbij ze worden blootgesteld aan ioniserende stralingen.
In werking
De inwerkingtreding van deze wet zal worden geregeld via een KB dat nog moet verschijnen. Mensura volgt deze wetgeving nauwkeurig op en zal niet nalaten u verdere informatie door te geven.
Bron
PreventMail - 11/03/2014 – www.prevent.be
Wat kan Mensura voor u doen?
- Uitvoeren van medische onderzoeken voor werknemers blootgesteld aan ioniserende stralen (rekening houdend met mogelijk opgelopen dosis).
- Beheren van de stralingstabellen.
- Registreren van stralingsdoses in het individueel medisch dossier van de werknemer.
- Jaarlijks opsturen van stralingstabellen naar u als werkgever.