Dienen werknemers die in rechtstreeks contact staan met voedingswaren nog verplicht gezondheidstoezicht te krijgen?
Sinds 1 januari 2016 is het verplichte gezondheidstoezicht vervallen voor werknemers die rechtstreeks in contact komen met voedingswaren- of stoffen. Een periodiek onderzoek door de bedrijfsarts is niet langer verplicht én u hoeft voortaan slechts een vijfjaarlijkse risicoanalyse te laten doen. Bovendien zullen werknemers beter geïnformeerd zijn door een opleiding over voedselhygiëne.
Gezondheidstoezicht – Preventie en welzijn op het werk
Op 1 januari 2016 werd het verplicht gezondheidstoezicht opgeheven voor werknemers die rechtstreeks in contact staan met voedingswaren of voedingstoffen. Wat komt er in de plaats?
Voor 01/01/'16 | Na 01/01/'16 |
---|---|
Verplicht gezondheidstoezicht:
| Verplicht gezondheidstoezicht opgeheven, maar wel:
|
Medisch attest levensmiddelenhygiëne afgeschaft
Tot 26 juli 2018 diende iedereen die in contact kwam met onverpakte of halfverpakte levensmiddelen (met of zonder handschoenen), over een medisch attest te beschikken. Die verplichting is afgeschaft.
Een periodieke opleiding over risico’s en goede praktijken blijkt zinvoller.