De voorafgaande gezondheidsbeoordeling: wie, wanneer, hoe?
Zijn uw (toekomstige) medewerkers medisch geschikt om hun job uit te oefenen? En werden alle nodige preventiemaatregelen zoals vaccinaties genomen? Een voorafgaand medisch onderzoek, uitgevoerd door de preventieadviseur-arbeidsgeneesheer van Mensura EDPB, neemt alle twijfels voor u weg.
Voor wie?
- De werknemers die u in dienst neemt voor een veiligheidsfunctie, een functie met verhoogde waakzaamheid of een activiteit met welbepaald risico.
- De werknemers die u in dienst heeft en aan wie u een veiligheidsfunctie, een functie met verhoogde waakzaamheid of een activiteit met welbepaald risico toewijst.
Wanneer?
- Heeft u al een arbeidsovereenkomst afgesloten? Dan vindt het medisch onderzoek plaats in de periode tussen de ondertekening van de arbeidsovereenkomst en de blootstelling aan de risico’s. Bijvoorbeeld tijdens de eerste werkdag of de onthaalperiode.
- Heeft u nog geen arbeidsovereenkomst afgesloten? Dan kan het onderzoek enkel plaatsvinden als laatste stap in de selectieprocedure. Als uw kandidaat geschikt wordt verklaard, moet u die vervolgens aanwerven.
Daarvoor schrijft u een formele procedure uit, waarin u zeker moet verwijzen naar de taken die de medewerker moet verrichten, en naar de noodzaak van een medisch onderzoek. Vermeld ook dat een ondertekening van de arbeidsovereenkomst volgt als de persoon medisch geschikt wordt verklaard.
Conclusie?
Zorg voor een voorafgaande gezondheidsbeoordeling vóór uw werknemer aan de risico’s wordt blootgesteld. Tijdens een medisch onderzoek kunnen immers aanwijzingen opduiken die de tewerkstelling van de werknemer om gezondheidsredenen afraden. Eventueel moeten er eerst nog preventiemaatregelen (bv. vaccinaties) worden genomen.
Bron: KB van 28.05.2003 betreffende het gezondheidstoezicht op de werknemers
Wat kan Mensura voor u doen?
Vragen? U kunt ons bereiken via mail of op het nummer +32 2 549 71 00.