Deadline nadert voor verplichte cao rond werkbaar werk in de voedingssector
Meer mensen aan de slag krijgen én hen langer gemotiveerd aan het werk houden: dat kan alleen als jobs ook effectief werkbaar zijn. In de voedingssector is er op dat vlak nog ruimte voor verbetering. Bedrijven met een eigen vakbondsafvaardiging moeten daarom nog voor het einde van het jaar een cao hebben rond werkbaar werk.
Met het werkgelegenheidsplan voor 45-plussers wil de regering al sinds 2013 oudere medewerkers langer gemotiveerd aan de slag houden. Het verplicht bedrijven vanaf 20 werknemers om met concrete acties jobs en arbeidsomstandigheden beter af te stemmen op hun noden.
Ook voor de voedingssector was dat al een stap in de goede richting, waar de gemiddelde leeftijd in stijgende lijn zit. Met de cao rond werkbaar werk schakelt de sector nu nog een versnelling hoger. Sinds het vorige sectorakkoord zijn alle voedingsbedrijven met vakbondsafvaardiging namelijk verplicht om een cao te sluiten rond werkbaar werk.
Werkbaarheidsmonitor legt pijnpunten bloot
Waarom deze cao voor voedingssector? Een werkbare job is boeiend, biedt leermogelijkheden, de werk-privébalans is aanvaardbaar en je wordt er als werknemer niet ziek of gestrest van. Maar de voedingssector blijkt op verschillende van die aspecten lager dan gemiddeld te scoren. Tot die conclusie kwam de Vlaamse werkbaarheidsmonitor, een studie van de SERV naar de kwaliteit van jobs in Vlaanderen.
Vooral toenemende stress, demotivatie en gebrek aan leermogelijkheden liggen aan de basis van het zwakke rapport. Naast toenemende werkdruk, fysiek belastende jobs en routinematig werk is de ondersteuning door de directe leidinggevenden voor verbetering vatbaar, aldus de werkbaarheidsmonitor. Met de cao rond werkbaar werk moeten voedingsbedrijven hier met concrete actiepunten verandering in brengen.
Intussen nadert de eindmeet voor de cao, want uiterlijk tegen 31 december 2020 moet alles rond zijn. Wie de deadline niet haalt, riskeert een sanctie in de vorm van een bijkomende RSZ-bijdrage. Die is van toepassing vanaf 1 april 2021 tot aan het kwartaal dat de cao effectief gesloten wordt.
Loopbaanfonds gaat cao’s begeleiden
Tot slot is er ook een Loopbaanfonds opgericht om de uitwerking en uitvoering van de cao’s te ondersteunen. Concreet gaat het fonds werkgevers in de voedingssector begeleiden om de arbeidsomstandigheden te verbeteren, hun personeelsbeleid te versterken en zo loopbanen duurzamer te maken.
Inspiratie voor uw cao rond werkbaar werk? Deze whitepaper van Alimento, de vereniging voor werknemers en werkgevers van de voedingsindustrie, zet u op weg met een aantal praktijkvoorbeelden.
Werk maken van werkbaar werk?
Samen bevorderen we de vitaliteit van uw werknemers. Een specifieke vraag? Neem contact met ons op via +32 2 549 71 00 of mail ons. Wij helpen u graag verder.