Belgische regelgeving aangepast aan Europese indelings- en etiketteringsvoorschriften

11-08-15

Met het KB van 20 juli 2015, dat deze week in het Staatsblad verscheen, stemt de wetgever de Belgische regelgeving af op de Europese indelings- en etiketteringsvoorschriften uit de CLP-verordening. Verder bevat het KB enkele terminologische aanpassingen en krijgen verschillende verouderde wettelijke referenties een opfrissing.

Vijf KB’s aangepast

Het KB van 20 juli 2015 tot wijziging van diverse bepalingen teneinde deze aan te passen aan verordening (EG) nr. 1272/2008 betreffende de indeling, etikettering en verpakking van stoffen en mengsels verscheen op 4 augustus 2015 in het Staatsblad.

Dit KB past vijf KB’s aan. Het gaat om de KB’s over:

  • veiligheids- en gezondheidssignalering,
  • moederschapsbescherming,
  • jongeren,
  • chemische agentia en
  • kankerverwekkende en mutagene agentia.

Belangrijkste wijzigingen

  1. In deze vijf KB’s worden de oude indelings- en etiketteringsvoorschriften vervangen door de indelings- en etiketteringsvoorschriften uit de CLP-verordening (1272/2008). Uiteraard worden ook overal referenties naar de CLP-verordening ingevoerd.
  2. Verder zijn er ook enkele terminologische aanpassingen. Zo wordt de term ‘preparaten’ systematisch vervangen door ‘mengsels’, en verdwijnt het oude begrip ‘carcinogene agentia’. In de plaats daarvan komt de bredere term ‘kankerverwekkende en mutagene agentia’.
  3. Ook wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om de vijf KB’s te moderniseren. Zo wordt de titel van ‘Minister van Tewerkstelling en Arbeid’ systematisch vervangen door ‘Minister van Werk’ en komen er verwijzingen naar de nieuwe afdelingen binnen de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (FOD WASO).
  4. Tot slot worden op verschillende plaatsen in de vijf KB’s verwijzingen naar het Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming (ARAB) opgeheven.

Bron

PreventMail 28/2015

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons