Asbestregels op het werk: recente wetswijzigingen en hun gevolgen

29-03-23

De asbestregels op het werk zijn verstrengd. Zowel voor de inventaris als bij werken zijn er aanpassingen. De nieuwe regels zijn van kracht vanaf 9 maart 2023.

Wat is er veranderd?

  • De werkwijze voor de opmaak van de asbestinventaris is meer in detail vastgelegd. Het wordt verplicht om de asbestinventaris jaarlijks te updaten.
  • In geval van (sloop)werken worden een aantal verantwoordelijkheden en werkwijzen duidelijker vastgelegd. Ook dienen er extra preventiemaatregelen genomen te worden.

Hoe ga je tewerk voor de jaarlijkse asbestinventaris?

De werkgever was al langer verplicht om aan de hand van een inventaris alle asbesthoudend materiaal, arbeidsmiddelen en beschermingsmiddelen in kaart te brengen. Elke gebeurtenis of actie die kan leiden tot een verandering van de toestand van het aanwezige asbesthoudende materiaal is en blijft een directe aanleiding tot een update. Nu komt er een bijkomende verplichting dat de inventaris minstens jaarlijks geüpdatet moet worden.

Net zoals vroeger dienen de preventieadviseur arbeidsveiligheid en de arbeidsarts bij elke update van de asbestinventaris hun goedkeuring te geven. Deze informatie moet ook voorgelegd worden aan het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk.

De werkwijze voor de opmaak van de inventaris wordt nu ook gedetailleerd vastgelegd in een nieuwe bijlage aan de Codex over het Welzijn op het Werk. Deze bevat een lijst van materieel om representatieve monsters te nemen, kruisbesmetting tussen monsters te voorkomen en de omgeving niet te contamineren. Ook persoonlijke beschermingsmiddelen komen aan bod. De monsterneming moet volgens de meest recente wetenschappelijke en technische inzichten en goede praktijken gebeuren.

 

Wie doet wat bij (sloop)werken?

Vóór de aanvang van werkzaamheden die tot blootstelling van asbest kunnen leiden, was het al zo dat de bestaande asbestinventaris aangevuld moest worden met een destructieve inventaris. Die vermeldt de aanwezigheid van asbest of asbesthoudend materiaal in gebouwen, machines en installaties op moeilijk bereikbare plekken. Deze gegevens worden mee opgenomen in het zogenoemde sloopopvolgingsplan.

Wat nieuw is, is dat nu ook de verantwoordelijk voor deze bijkomende inventaris verduidelijkt wordt: de werkgever-opdrachtgever.

Duikt er bij uitvoering van de werkzaamheden alsnog verdacht materiaal op dat niet opgenomen is in de inventaris, dan moeten de werken stilgelegd worden. Hervatting is pas mogelijk na analyse van dit materiaal en aanpassing van de inventaris en het beheersprogramma.

Uit de risicoanalyse kan mogelijk blijken dat luchtmetingen noodzakelijk zijn om de asbestblootstelling van werknemers in kaart te brengen. Het opstellen van een monsternemingsstrategie die voorafgaat aan de werken is voortaan niet langer de verantwoordelijkheid van de werkgever maar van het laboratorium.

Er worden ten slotte ook bepalingen ingevoerd voor asbestverwijderingswerken aan bijzondere constructies waar de opstelling van een hermetische zone niet mogelijk is. In hermetische zones wordt visueel contact opgelegd met de plaatsen waar werken worden uitgevoerd. Ook de afbouw van de hermetische zone wordt uitvoeriger beschreven.


Hoe kunnen we je helpen?

Bescherm werknemers die werken in een gebouw dat asbest bevat. Mensura kan helpen bij het opstellen of updaten van een asbestinventaris.

Ook bij het uitvoeren van herstellings-en sloopwerkzaamheden aan de gebouwen dienen werknemers beschermd te zijn. We assisteren bij het opstellen van een destructieve asbestinventaris of sloopopvolgingsplan.

Vul het contactformulier in en we nemen spoedig contact met je op.

Vink hieronder aan dat je geen robot bent. Zo weten wij dat jouw bericht geen spam is.

Meer informatie nodig? Wij helpen je graag!

+32 2 549 71 00Mail ons