Activ84worK pakt chronisch verzuim aan met flexibel werken
Jobcrafting, bijvoorbeeld aan de hand van telewerk en flexibeler uren, kan een manier zijn om chronisch zieke medewerkers aan de slag te houden. Winst voor werkgever én werknemers, zo bewijst het proefproject Activ84worK, dat patiënten met de ziekte van Crohn en colitis begeleidt.
Voor wie aan deze darmaandoening lijdt, zijn vermoeidheid en de nood aan een toilet in de buurt, de grootste hinderpalen op de werkvloer. Activ84worK zette samen met Mensura voor veertien patiënten een proefproject op waarbij ze via telewerk en flexibeler uren op een comfortabele manier productief konden blijven.
Niet vanzelfsprekend
“Er zijn angsten en bezorgdheden”, weet Marie-Noëlle Schmickler, geneesheerdirecteur bij Mensura. “De werkgever is bang voor misbruik en ziet het als gunstmaatregelen. Voor een kleiner bedrijf is het niet vanzelfsprekend om met jobinhouden te schuiven. Men heeft angst voor extra kosten. Collega’s kunnen bang zijn dat een deel van het werk altijd bij dezelfde, meer belastbare werknemers zal terechtkomen.”
“Wij geven een kader waarin met al die zaken kan worden omgegaan en begeleiden de werkgever ook in het kostenplaatje, via bijvoorbeeld het aanvragen van de Vlaamse ondersteuningspremie en subsidies voor arbeidsgereedschap.”
Niet langer langdurig afwezig
Een deelnemer aan het project: “Ik weet ondertussen dat er 2 manieren zijn om met mijn ziekte om te gaan. Ik kan alles op zijn beloop laten en daar achteraf de rekening voor betalen. Dat betekent dat ik dan minstens een maand afwezig ben. Een maand die mijn werkgever moet betalen, terwijl hij daar geen werkkracht voor terugkrijgt.”
“Of ik kan het af en toe rustiger aan doen of even pauze nemen als dat nodig is. Zo kan ik blijven werken en vermijd ik langdurige afwezigheden. Dat is winst voor mij én mijn werkgever.”