Blijf niet zitten: strek mee de benen op 10 oktober

17-09-24

Gemiddeld zitten we zo’n 6 uur en 39 minuten per dag stil. Dat komt neer op zo’n 40% van onze wakkere tijd. Al dat zitten heeft een impact op onze mentale en fysieke gezondheid. Daarom roepen de Beroepsvereniging voor Ergonomie (VerV) en het Vlaams Instituut Gezond Leven op om bewuster om te gaan met zittijd. Dus ‘zitters’ aller landen: noteer 10 oktober in je agenda! Dan is er opnieuw de 10-10-10-actie: om 10 uur staan we 10 minuten recht van onze stoel.

Het belang van wisselwerken

De 10-10-10-actie is een jaarlijks initiatief van de Beroepsvereniging voor Ergonomie (VerV) en het Vlaams Instituut Gezond Leven.

Het doel? Werknemers aanmoedigen om het langdurig zitten even te onderbreken en hen sensibiliseren over de negatieve effecten op de gezondheid van te lang ononderbroken te zitten. Zo brengt het een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes en rugklachten met zich mee. Dat de actie in oktober plaatsvindt is geen toeval: het is de maand van de ergonomie.
 

Naar een dagelijkse routine

De 10-10-10-actie laat zien hoe eenvoudig het is om meer beweging in de dagelijkse routine te integreren door wisselwerken te bevorderen, zelfs wanneer je een bureaujob hebt. Door simpelweg regelmatig af te wisselen tussen zitten en bewegen, creëer je een dynamische werkstijl die bijdraagt aan de gezondheid en het welzijn van je werknemers.

Door regelmatig te wisselwerken, optimaliseer je je bloedsomloop en vetverbranding, verbeter je je energieniveau en bescherm je je lichaam tegen gezondheidsrisico’s.

Enkele ideeën:

  • Handel al wandelend je telefoontjes af.
  • Wandel naar een dichtbij zijnde collega in plaats van die te mailen.
  • Implementeer wandelvergaderingen. Brainstorms zijn daar ideaal voor, want beweging stimuleert de creativiteit.
  • Kies voor actieve verplaatsingen zoals fietsen, (een stukje) wandelen, of doe een wandeling op een thuiswerkdag.

Meer tips rond beweging doorheen je werkdag?

Lees onze blog Van zitten naar bewegen: 3 stimulansen voor een gezonde werkdag

Wisselwerk je ook mee?

Zet 10 oktober in je agenda en moedig je collega’s aan om deel te nemen aan de 10-10-10-actie. Deel een foto van jezelf en/of je wisselwerkende collega’s op social media met de hashtag #wisselwerken en #VerV en maak kans op een bureauverhoger van Health2Work.


Wil je meer inzetten op ergonomie voor je werknemers of heb je een vraag?

Neem contact met ons op via onderstaand formulier.

Vink hieronder aan dat je geen robot bent. Zo weten wij dat jouw bericht geen spam is.